Zastava Bosne i Hercegovine

OD 18. MARTA 2020. GODINE UVODI SE ZABRANA KRETANJA


Vlada Republike Srbije donela odluku da je od 18. marta 2020. godine ujutro od 10 sati apsolutno zabranjen izlazak licima starijim od 65 godina u urbanim sredinama, a u seoskim sredinama - zabranjen je izlazak licima starijim od 70 godina.

Takođe, počevši od 18. marta 2020. godine od 20h do 5h sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svim licima, sem organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

Vojska Srbije će preuzeti sve granične prelaze, bolnice i migrantske centre.

Policijski čas je naziv za administrativnu meru koja znači ograničavanje kretanja građana radi održavanja javne sigurnosti, osim u određenom vremenskom periodu u toku dana koji određuje nadležni organ. To praktično znači da građani neće moći da izlaze iz svojih domova osim u vremenu koje odrede nadležni i osim u situacijama kada je izlaženje neizbežno.

Policijski čas se uvodi kao jedna od mera uz proglašeno vanredno stanje u nekoj zemlji. Do sada se obično vezivalo za noćne sate, ali u situaciji epidemije korona virusa one bi mogle da podrazumevaju celodnevno trajanje.

Svaka osoba koja se nađe na ulici za vreme policijskog časa može biti pritvorena i naknadno kažnjena od organa vlasti za postupanje suprotno odlukama države.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.03.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija