Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MREŽA ZA POSLOVNU PODRŠKU: Zaposlenima nema ko da čuva decu


Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić rekao je da je veliki broj radnika u firmama tražio da bude pušten kući jer nema ko da im čuva decu pošto su obdaništa zatvorena zbog pandemije koronavirusa.

Rajić je rekao da je to novi problem koji privredi u Srbiji stvara glavobolju jer njena struktura ne dozvoljava da jedan roditelj ostane kod kuće i čuva decu kao u Makedoniji.

"Još nema najave o otpuštanjima većeg broja radnika zbog nedostatka posla, a jedan od razloga je što su strani, a i domaći investitori obučavali fabričke radnike za određene poslove i zbog deficita stručne radne snage neće biti olakog otpuštanja", rekao je Rajić.

Dodao je da ako kriza potraje problem će osetiti i multinacionalne kompanije, pre svega ugostiteljske, ali i fabrike automobila, pa se već sada prave kratkoročni i dugoročni planovi o padu prihoda i neophodnom broju zaposlenih, kao i slanju zaposlenih na prinudne odmore.

Kompanije čija roba u ovom trenutku nije neophodna, prema rečima Rajića, imaju problem sa velikim zalihama robe, a time i padom prihoda.

"Za firme u Srbiji je opasno i kada promet padne za pet šest odsto jer nemaju rezerve, a opterećene su kreditima", rekao je Rajić.

Ukazao je da osim problema u poslovanju privrednici u ovom trenutku moraju da tragaju i za zaštitnom opremom jer ju je teško nabaviti zbog nestašice.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da život u privredi ne može da stane, a da će o načinu organizovanja poslovanja privrednici razgovarati na Socijalno-ekonomskom savetu.

"Mnogo je različitih problema i predloga kako da uredimo odnose sa zaposlenima, jedino je jasno da svi oni koji mogu da organizuju rad od kuće to treba da urade", rekao je Atanacković.

Istakao je da se za one firme koje su u najnepovoljnijoj situaciji i teško mogu da organizuju posao mora naći "neko rešenje".

Izvor: Vebsajt N1, 16.03.2020.
Izvod iz vesti: Redakcija