Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O SARADNJI IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I EVRODŽAST-A: Otvorena kancelarija Srbije u sedištu EVRODŽAST-a. Srbija može da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope


Na osnovu Sporazuma o saradnji Republike Srbije i EVRODŽAST-a, u Hagu je, u sedištu te organizacije, otvorena kancelarija Srbije, čime je Srbija dobila i svog oficira za vezu u okviru ove organizacije, sa istim pravima u pružanju i zahtevanju relevantnih informacija od strane drugih država, članica EVRODŽAST-a.

Tužioci za vezu sa EVRODŽAST-om učestvuju u koordinacionim sastancima u cilju poboljšanja borbe protiv prekograničnog kriminala, a Srbija je, od 2015. godine, sa tom organizacijom sarađivala na 150 slučajeva.

Sporazum o saradnji Republike Srbije i EVRODŽAST-a potpisali su ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik te organizacije Ladislav Hamran 12. novembra 2019. godine u Beogradu.

Potpisivanjem tog sporazuma stvoreni su neophodni preduslovi za unapređenu operativnu i stratešku pravosudnu saradnju i razmenu informacija i dokaza između EVRODŽAST-a i Srbije.

"Potpisivanjem sporazuma sa EVRODŽAST-om, Srbija je značajno ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, posebno imajući u vidu da kriminal i kriminalci ne poznaju nacionalne granice. Bliska prekogranična saradnja i delotvorna razmena informacija između nadležnih srpskih organa sa kolegama iz Evrope, od suštinskog su značaja za efikasnu i odlučnu borbu protiv kriminala", istakla je ministarka Kuburović tom prilikom.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Srbija može da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope.

EVRODŽAST je do sada potpisao Sporazum o saradnji i sa Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 12.03.2020.
Naslov: Redakcija