Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET: Poslodavci koji budu kršili zakon biće sankcionisani posle vanrednog stanja


Vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je 17. marta 2020. godine.

"Svi koji krše zakon će odgovarati", kaže ministar Đorđević i dodaje da zahteva da svi radimo kao jedan i štitimo prava radnika.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je sastanak pokazao ozbiljnost situacije i da je dobra stvar što savet nastavlja sa radom.

Prioritet u ovom trenutku je zdravlje građana i u tom cilju Vlada je donela i donosiće nove mere, kaže ministar Đorđević i poziva na poštovanje zakona kada je reč o radnom pravu.

Poručio je da će svi poslodavci koji budu kršili zakon biti sankcionisani posle vanrednog stanja. On je posle vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta rekao da su osim članova SES-a, sednici prisustvovali i ministri Siniša Mali, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević, Branko Ružić, kao i državni sekretari Dragan Stevanović i Bojana Stanić.

"Ministri su dali kratke informacije šta smo preduzeli, šta činimo kao država, i osvrt na zdravstvene prilike u zemlji. Još jednom apelujem na najstarije da budu u izolaciji", kaže Đorđević i dodaje da imamo dva krizna štaba i da kao država sprovodimo mere sa planom.

"To govori da smo kao država učinili najveće napore da prevaziđemo krizu, jer ona zahteva mere", kaže i dodaje da problemi postoje i da sve ono što činimo jeste prvenstveno zarad toga da se zaštite građani sada, a i u budućnosti.

Đorđević je najavio da će ubrzo biti predstavljene mere NBS. "Preduzimamo mere kada su u pitanju privrede i finansije, u cilju toga sa građani budu spokojni", kaže i ističe da su doneli Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 31/2020) gde su definisali prava i obaveze poslodavaca. Naveo je da je definisano više modaliteta za rad u uslovima vanrednog stanja zbog korona virusa.

Apelovao je da se svi pridržavaju zakona i najavio da će svi koji krše zakon odgovarati ne sada, ali da će nakon vanrednog stanja biti obelodanjen registar onih koji su kršili prava.

"Svi koji krše zakon će odgovarati", kaže ministar i dodaje da zahteva da svi treba da radimo kao jedan i štitimo prava radnika.

"U potpunosti smo snabdeveni i nema potrebe da narod kupuje, pravi lagere robe, jer će biti svega u prodavnicama kada su u pitanju životne namirnice", istakao je.

Rekao je da "svega čega imamo za godinu dana, bez ikakve proizvodnje, setve i žetve" koja će nastupiti u međuvremenu.

Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da je u ovoj situaciji najvažniji život, jer kada proglasite vanredno stanje morate voditi računa o sugrađanima koji su u procesu rada.

"Pre svega mislimo na ljude u zdravstvu, javno-komunalnim preduzećima, zaposlenima na carini", rekao je on.

Naveo je da su razgovarali o tome da se vode stalne projekcije o tome šta će biti ekonomske posledice krize.

"Neće biti predviđene stope rasta, moraju da postoje kompenzacioni fondovi", rekao je Stojiljković.

On je ukazao da moramo da se pokažemo kao solidarno društvo, ne kao socijal-darvinističko društvo, te da ne treba pretiti otkazima i nuditi ljudima da rad od kuće sa platom od 70 odsto.

"Logično je da tražimo moratorijum na radno pravni status, da ljudima ne smanjujemo plate. Kako ćemo inače pokazati da smo solidarni", rekao je Stojiljković.

Izvor: Vebsajt B92, 17.03.2020.
Naslov: Redakcija