Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Doneta Uredba o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će sredstva od 520.000.000 dinara koristiti za uspešnije sprovođenje zemljišne politike – za izvođenje komasacije, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta, nabavku nove opreme za navodnjavanje i bušenje ili iskopavanje bunara u te svrhe, kao i studijsko-istraživačke radove, programe i projekte.

Korisnici sredstava za pomenute aktivnosti mogu biti jedinice lokalne samouprave, fizička lica, privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučno-istraživačke organizacije, kao i ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Vlada je usvojila Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za period 2019-2020. godine.

Usvojenim programom stvaraju se uslovi za ravnopravno učešće žena u IT sektoru i za smanjenje rodnog jaza u digitalnom sektoru, kao i ravnomernija regionalna zastupljenost žena u ovoj oblasti.

S obzirom na procenu da u IT sektoru ima prostora za 50 do 100 hiljada novih radnih mesta do 2020. godine, Vlada je obezbedila 25.500.000 dinara za 2019. godinu i 22.000.000 dinara za 2020. godinu za obuku, edukaciju i prekvalifikaciju žena u ovoj oblasti.

Ovim programom biće obuhvaćene učenice, studentkinje, zaposlene žene koje su zainteresovane za prekvalifikaciju i pripadnice starije generacije, koje će biti podstaknute za korišćenje IT tehnologije.

Specijalni rezervat prirode "Rtanj" danas je odlukom Vlade stavljen pod zaštitu države kao poseban biodiverzitet istočne Srbije.

Atletičarki Ivani Španović i njenom treneru Goranu Obradoviću za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani, održanom u Glazgovu u martu ove godine, dodeljena je novčana nagrada u visini od po 20 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za osvojenu bronzanu medalju na istom takmičenju, atletičaru Strahinji Jovančeviću dodeljena je novčana nagrada u iznosu od 10 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj disciplini tekvondo, koje je održano u Antaliji u februaru ove godine, dodeljene su novčane nagrade u iznosu od po 25 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti Danijeli Jovanović i Mariji Mičev, kao i njihovim trenerima Bojanu Todoroviću i Violeti Ićitović.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.03.2019.
Naslov: Redakcija