Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE ZA RASPODELU DELA SREDSTAVA IZ BUDŽETSKOG FONDA ZA PROGRAM LOKALNE SAMOUPRAVE: Rok za prijavu projekta 1. april 2019. godine


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije uputilo je i ove godine opštinama i gradovima javni poziv za prijavu projekata koji će, u potpunosti ili delimično, biti finansirani sa ukupno 489.365.000 dinara iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je i ove godine obezbeđeno za 50 odsto više sredstava za ovaj fond, iz kojeg se finansira izgradnja infrastrukture, uvođenje eUprave ili organizacija kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija značajnih za lokalne sredine.

On je kao veoma pozitivno i ohrabrujuće ocenio to što se sredstva u ovom fondu iz godine u godinu povećavaju.

Ministar je istakao i novinu u odnosu na prošlogodišnji konkurs, a to je da će se ove godine finansirati i projekti smanjenja rizika od klimatskih promena, elementarnih nepogoda i slično.

U protekloj deceniji smo se suočili sa velikim poplavama, zemljotresima i zato deo sredstava usmeravamo na preventivno delovanje kako bismo zaštitili imovinu i lokalnih samouprava i građana, rekao je ministar i pozvao sve opštine i gradove da prijave projekte.

Gradovi i opštine mogu prijaviti četiri vrste projekata (komponente):

  • Projekte koji unapređuju kvalitet života građana i građanki i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju – izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca, trgova i rasvete – 342.555.500 dinara;
  • Projekte koji doprinose bržem uvođenju eUprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacija rada lokalnih uprava i boljeg pružanja usluga građanima, kao i tehničkih uslova za elektronsko povezivanje sa državnim i drugim organima i organizacijama – 48.936.500 dinara;
  • Projekte organizacije kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji – 48.936.500 dinara;
  • Projekte preventivnog delovanja na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda, a sve u cilju zaštite imovine lokalnih samouprava i građana – 48.936.500 dinara.

Svi prijavljeni projekti moraju imati potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, dozvole i saglasnosti i ostala dokumenta koja su navedena u javnom pozivu.

Lokalnoj samoupravi mogu se odobriti sredstva po dva zahteva u toku kalendarske godine, a iznos odobrenih sredstava ne može biti veći od 10 odsto ukupno opredeljenih sredstava za svaku od četiri grupe projekata (komponente).

Rok za prijavu projekta je 1. april 2019. godine, nakon čega će Komisija za sprovođenje postupka i utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava pregledati i razmotriti prispele prijave u skladu sa utvrđenim kriterijumima i predložiti donošenje odluke o raspodeli sredstava po ovom javnom pozivu.

Sve neophodne informacije za učešće na tom pozivu, javni poziv i potrebni obrasci mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.03.2019.
Naslov: Redakcija