Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM: ČLANOVIMA 56A I 56B ZAKONA PRECIZNO JE DEFINISANO UPRAVLJANJE FARMACEUTSKIM OTPADOM. SVAKA APOTEKA JE U OBAVEZI DA PRIKUPLJA LEKOVE OD GRAđANA I U TOM SMISLU NEOPHODNO JE DA OGLASI OVU USLUGU U APOTECI KAO BESPLATNU, DA OBEZBEDI MESTO ZA CRVENI KONTEJNER I DA FARMACEUT PREUZME LEKOVE KOJE GRAđANI DONESU


Narodna skupštine Republike Srbije je na zasedanju održanom 19. februara 2016. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS", br. 14/2016 - dalje: Zakon).

Članovima 56a i 56b Zakona precizno je definisano upravljanje farmaceutskim otpadom.

Posebno je značajna obaveza svake apoteke da prikuplja lekove od građana i u tom smislu neophodno je da oglasi ovu uslugu u apoteci kao besplatnu, da obezbedi mesto za crveni kontejner i da farmaceut preuzme lekove koje građani donesu.

Obaveza operatera je da obezbedi crveni kontejner, da preuzme isti kada se napuni do propisane zapremine i dalje da izvrši sve korake (razvrstavanje, pakovanje, transport i tretman) u zbrinjavanju farmaceutskog otpada prikupljenog od građana.

Svi troškovi za tretman ove kategorije farmaceutskog otpada idu na teret nosilaca dozvole za lek shodno njihovom procentualnom učešću u masi plasmana svojih proizvoda na tržištu Republike Srbije. Posebno je definisan farmaceutski otpad koji generiše sama apoteka i uslovi postupanja.

Po prvi put je farmaceutski otpad izdvojen kao posebna kategorija u odnosu na medicinski otpad i u skoroj budućnosti pristupiće se izradi Pravilnika o upravljanju farmaceutskim otpadom kao posebnog podzakonskog akta.

Izvor: Vebsajt Farmaceutska komora Srbije, 16.03.2016.
Naslov: Redakcija