Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA PROJEKATA LOKALNE INFRASTRUKTURE: POZIV JE OTVOREN DO 6. MAJA 2016. GODINE, A PRAVO UčEšćA IMAJU 34 LOKALNE SAMOUPRAVE SA JUGOISTOKA I JUGOZAPADA SRBIJE KOJE SU UKLJUčENE U REALIZACIJU RAZVOJNOG PROGRAMA EVROPSKI PROGRES


Razvojni program Evropski Progres objavio je javni poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture, za koje su Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile okvirno 1,5 miliona evra.

Kako je saopštio Evropski Progres, poziv je otvoren do 6. maja 2016. godine, a pravo učešća imaju 34 lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije koje su uključene u realizaciju Razvojnog programa.

Programom su obuhvaćene opštine Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije.

Na jugoistoku zemlje su to: Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

U okviru javnog poziva lokalni infrastrukturni projekti su svrstani u dve kategoroije.

Prva podrazumeva projekte socijalne infrastrukture, kao što su izgradnja ili obnova obrazovnih, zdravstenih i ustanova kulture, sportskih objekata, zatim projekte koji doprinose poboljšanju životnih uslova i socijalnih usluga za ranjive grupe, i projekte komunalne infrastrukture kao što su vodovodni i kanalizacioni sitemi.

Infrastrukturni projekti koji doprinose unapređenju zaštite životne sredine, odnosno poboljšanju upravljanja otpadom, smanjenju zagađenosti i poboljšanju energetske efikasnosti su takođe u ovoj grupi.

Vrednost pojedinačnih projekata u ovoj kategoriji će se kretati u rasponu 30.000-100.000 evra, dok opštine treba da sufinansiraju projekte u iznosu od 10 do 49 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Druga kategorija obuhvata ekonomske infrastrukturne projekte pojedinačne vrednosti između 30.000 i 200.000 evra, a opštine treba da obezbede finansijsko učešće od 10 do 49 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Svi projekti treba da su usmereni ka stvaranju okruženja podsticajnog za održivi ekonomski razvoj.

Svaki predlog projekta mora da sadrži objašnjenje kako će se kroz implementaciju doprineti unapređenju i poštovanju principa dobrog upravljanja (odgovornosti, efikasnosti, transparentnosti, učešća građana i nediskriminacije) u datoj opštini.

Menadžer programa Evropski Progres, Grem Tindal, izjavio je da EU i Vlada Švajcarske nastavljaju sa podrškom projektima čiji je cilj bolji život građana jugoistočne i jugozapadne Srbije, i pozvao lokalne samouprave da se angažuju na pripremi kvalitetnih predloga projekata koji su u skladu sa potrebama stanovništva i prioritetima razvoja.

Lokalne samouprave mogu da dostave jedan predlog projekta za obe kategorije, ali pojedinačna opština može da dobije sredstva za samo jedan projekat u okviru ovog javnog poziva, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.03.2016.
Naslov: Redakcija