Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRżANA NA NIVOU OD 4,25 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 17. marta 2016. godine, da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.

Izvršni odbor je ocenio da je postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike dovoljan da inflacija od sredine godine započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem 2016. ili početkom 2017. godine zbog čega Narodna banka Srbija zadržava opreznu monetarnu politiku.

Kretanja u međunarodnom okruženju u ovom trenutku karakterišu nepovoljniji izgledi za globalni rast, a samim tim i za brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera. Neizvesnosti doprinosi i kretanje cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, prisutni geopolitički rizici, kao i divergentne monetarne politike vodećih centralnih banaka. Usporavanje globalne ekonomije uz normalizaciju monetarne politike FED-a moglo bi se odraziti na rast averzije investitora prema riziku, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. Sa druge strane, smanjenju eksternih rizika trebalo bi da doprinese dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke iz marta 2016. godine.

U takvim okolnostima, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 4,25%.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. aprila 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 17.03.2016.