Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O TRANSFUZIJSKOJ MEDICINI: DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI NE PODRżAVAJU NACRT ZAKONA


Opšta bolnica u Subotici mogla bi od 2017. godine da ostane bez službe za transfuziologiju. Naime, Nacrt zakona o transfuzionoj medicini predviđa reorganizaciju ovih službi u celoj zemlji i njihovu centralizaciju, što bi značilo da se subotička služba više ne bi bavila prikupljanjem krvi. Sa time se ne slažu ni nadležni u bolnici, ali ni davaoci....

Doktor Geza Cekuš je subotički rekorder u davalaštvu krvi. Od gimnazijskih dana, pa sve do danas ukupno je 181 put dao krv. Subotičko odeljenje transfuziologije vidi kao jedno od najboljih odeljenja u zemlji, sa reputacijom koje su gradile generacije zaposlenih na ovom odeljenju.

"Plašim se od toga da, ako će se uvesti centralizacija, da ni naš region neće imati dosta krvi. A, inače, ovaj centar nije zaslužio da se degradira", kaže Cekuš.

Nacrt zakona predviđa reorganizaciju ovih službi u smislu formiranja banke krvi i ovlašćenih transfuzionih ustanova, a koje bi za Vojvodinu bile stacionirane u Novom Sadu. To bi značilo ukidanje odeljenja transfuzije u sadašnjem obliku. Tačnije bavili bi se samo kliničkom transfuziologijom, bez organizovanog prikupljanja krvi, sa čim se ne slažu.

"Tom reorganizacijom definitivno će doći do pada davalaštva u ovom regionu i da, eventualno, krvi možda neće biti dovoljno za sve naše bolesnike koji gravitiraju prema Opštoj bolnici Subotica, a posebno za pojedine komponente krvi, kao što su trombociti jer znamo da oni imaju kratak vek trajanja - njihov vek trajanja je pet dana i u tom pravcu mislim da neće biti dovoljno krvi za sve naše potrebe", rekla je načelnica Odeljenja transfuziologije Opšte bolnice Anastazija Mrđa.

Za pet decenija postojanja ovo odeljenje izgradilo je mrežu davalaca koja garantuje stabilne rezerve krvi. gotovo u svakom momentu, što ih čini jednim od najboljih u zemlji.

Stabilne rezerve krvi u subotičkoj Opštoj bolnici obezbeđuju se, kako redovnim akcijama na teritoriji celog Severnobačkog okruga, tako i dolascima dobrovoljnih davalaca krvi na odeljenje transfuziologije.

Izvor: Vebsajt RTV, Boris Šuman, 16.03.2016.
Naslov: Redakcija