Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJANJE RADNE VERZIJE NACRTA ZAKONA O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: GRAđANI KOJI PRIJAVE KORUPCIJU UčINJENU OD STRANE SVOJIH POSLODAVACA PODLEżU MEHANIZMIMA APSOLUTNE ZAšTITE OD STRANE SUDA


Zakon o zaštiti uzbunjivača (ONLINE) propisuje apsolutnu zaštitu najhrabrijim građanima Srbije koji prijave korupciju u privatnom ili javnom sektoru, čime se stvara jedan moćan savez između države i građana u borbi protiv korupcije, rekao je savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić prilikom predstavljanja radne verzije Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača, koja je organizovana u Apelacionom sudu u Nišu.

Ilić je istakao da građani koji prijave korupciju učinjenu od strane svojih poslodavaca podležu mehanizmima apsolutne zaštite od strane suda, ukoliko dođe do odmazde otpuštanjem zaposlenog ili premeštanjem na drugo radno mesto.

"Ministarstvo pravde i državne uprave je u proteklom periodu razmotrilo sve komentare i sugestije koje su stigle od relevantnih društvenih institucija i eksperata, a koje će doprineti izradi kvalitetnijeg zakonskog rešenja", naglasio je Ilić i dodao da će se Nacrt ovog zakona ubrzo uputiti na mišljenje ministarstvima i Evropskoj komisiji, nakon čega će u junu ove godine biti i usvojen u Skupštini.

Sudija Prekršajnog suda u Beogradu i član Radne grupe koja radi na izradi ovog zakona Marijana Šarac istakla je da se nakon usvajanja ovog zakona očekuje povećanje broja tužbi lica koja traže privremenu ili trajnu zaštitu od suda. Takođe, ona je dodala je da uzbunjivač može biti svako lice koje u svom radnom okruženju primeti određeno nezakonito postupanje, bez obzira da li je pravno zaposlen kod poslodavca ili faktički radi za istog. Šarac je istakla da će Srbija nakon usvajanja ovog zakona biti lider u regionu u sveobuhvatnoj borbi protiv korupcije.

V.f predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović istakao je da ovaj zakon ima svojstvo zakona o zaštiti društva, jer štiteći uzbunjivače na taj način štitimo celokupno društvo i pravilnost funkcionisanja sistema.

Urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović zahvalio se Ministarstvu pravde i državne uprave što je portalu "Pištaljka" i uzbunjivačima omogućilo da učestvuju u izradi Nacrtu ovog zakona, što je prvi put u svetu da uzbunjivači dobiju takvu priliku.

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo pravde i državne uprave i Apelacioni sud u Nišu, uz podršku USAID - Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast JRGA.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 17.3.2014.