Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDIJE I ADVOKATI NISU NA VALJAN NAČIN UPOZNATI SA ZAKONIMA O DISKRIMINACIJI


Milan Antonijević, direktor Jukoma, o pravnim poteškoćama LGBT populacije u Srbiji

Nespremnost srpskog Tužilaštva da se bavi napadima na LGBT osobe, nedovoljno poznavanje zakona o diskriminaciji sudija i advokata i dužina suđenja, samo su neke od pravnih poteškoća sa kojima se suočava gej populacija u Srbiji - kaže za "Pravo Danas" Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom). Kako dodaje, u potrazi za pravnom pomoći žrtve napada se javljaju Jukomu i drugim nevladinim organizacijama, "ali zbog nepoverenja u nadležne institucije i, pre svega, zbog straha, mnogi od njih odustaju od pravnih postupaka".

Prema njegovim rečima, žrtve veruju u to da neće biti zaštićene ni prilikom prijavljivanja napada policiji, a ni tokom suđenja.

- Tu su i drugi problemi, poput negativnog odnosa društva prema gej populaciji – ističe Antonijević.

Krajem 2012, podseća naš sagovornik, na inicijativu Jukoma, Gej-strejt alijanse (GSA) i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Krivični zakonik je unet zločin iz mržnje kao otežavajuća okolnost. Međutim, prema njegovim rečima, primena ovog člana je problematična.

Iako postoje postupci, dodaje on, koji traju dugi niz godina i u kojima se žrtve iscrpljuju, postoje i dobre reakcije suda, mada su izolovane. Antonijević smatra da je poražavajuća činjenica da sudije i advokati nisu na valjan način upoznati sa zakonima o diskriminaciji. Interesantno je i to, ukazuje direktor Jukoma, da postoje slučajevi "pretpostavljene seksualne orijentacije", gde napadnute osobe nisu LGBT, "ali čak i te žrtve ne žele da se upuštaju u suđenja, jer misle da bi sebi na taj način navukle još veće probleme".

Nedavno istraživanje kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić pokazalo je da velika većina predstavnika javne vlasti ne razume i ne prepoznaje diskriminaciju. Više od petine predstavnika javne vlasti u Srbiji ne zna da je svaka vrsta diskriminacije zabranjena zakonom, a veliki je procenat koji tolerišu takvo ponašanje.

"Predstavnici javne vlasti smatraju da među njihovim kolegama postoje predrasude prema LGBT osobama, obolelim od HIV-a, Romima i deci sa smetnjama u razvoju. Čak 40 odsto smatra da bi se većina njihovih kolega složila sa tvrdnjom da je homoseksualnost bolest", istakla je Petrušićeva. 

Izvor: www.danas.rs, J. Diković