Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Uskoro novine u postupcima ostavina i sastavljanja smrtovnica


Više od 15 miliona pravnih poslova uradili su javni beležnici u Srbiji od uvođenja notarijata u septembru 2014. pa do kraja 2021. godine. U tom periodu, tokom sedam godina i četiri meseca, u javnobeležničkim kancelarijama širom Srbije obavljeno je 15.374.160 pravnih poslova, od čega je najviše javnobeležničkih overa – više od 13 miliona.

Reč je o mnogobrojnim poslovima koje su ranije završavali samo sudovi, čiji je rad sada u velikoj meri rasterećen, pa sudovi mogu da se bave u najvećoj meri svojim primarnim poslom, a to su suđenja u parnicama i krivicama, privrednim, upravnim i drugim sporovima.

Upitani da li je cela teritorija Srbije pokrivena mrežom javnobeležničkih kancelarija i da li ih ima dovoljno, odgovaraju da sada u našoj zemlji ima 225 notara, ali da je za punu popunjenost potrebno 370.

Javni beležnici u ovom trenutku zapošljavaju još 1.430 ljudi, od kojih su 72 javnobeležnička pomoćnika, 669 javnobeležničkih saradnika i pripravnika, a 689 zaposlenih bavi se administrativnim poslovima. Nedostaju još notari za područja osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici. U saradnji sa Ministarstvom pravde stalno se radi na popunjavanju preostalih mesta, a prioritet su sredine u kojima javnih beležnika još nema – navode iz Javnobeležničke komore Srbije (JKS).

Upitani koliko je pandemija virusa korona uticala na rad notara, iz JKS odgovaraju da su samo u toku 2021. obavljena 3.036.463 pravna posla, i da su uspeli, uprkos izazovima koje je donela i pandemija, da tokom prošle godine prošire mrežu notara kojih sada ima 225.

Od 2014, kada su uvedeni u pravni sistem Srbije, pa do kraja 2021. javni beležnici su solemnizovali, a to znači potvrdili i overili, 1.466.774 ugovora o prometu nepokretnosti. U svim tim poslovima, oni su garantovali sigurnost pravnog posla. Samo u 2021. solemnizovane su 268.693 isprave.

Ostavinski postupci se sada mnogo brže odvijaju, a u 2021. javni beležnici, koji vode ostavine kao posao koji im poverava sud, uradili su više od 832.000 ostavinskih predmeta, a to je ukupan broj smrtovnica i raspravljanja zaostavštine. Svega 336 ostavinskih rešenja je ukinuto, a preinačeno je 91 – navode iz JKS.

U dosadašnjem radu uočili su i dodatni prostor za napredak u sprovođenju ostavinskih postupaka. Sudovi bi uskoro mogli da istovremeno poveravaju notarima sastavljanje smrtovnica i vođenje ostavinskih postupaka.

U ovom trenutku neki sudovi tako već i rade, ali većina prvo poverava sastavljanje smrtovnice javnom beležniku, a potom se predmet vraća sudu, da bi nakon toga sud ili ponovo poverio predmet za ostavinski postupak notaru, ili ga zadržao. Cilj najavljene promene je da taj administrativni korak bude izbegnut i da na taj način bude povećana efikasnost u sprovođenju ovih postupaka– objašnjavaju u JKS.

Organi komore proveravaju svaku pritužbu koju dobiju od građana i proveravaju njene navode.

U većini slučajeva se ispostavlja da pritužbe nisu bile opravdane, da su posledica nerazumevanja ili neprihvatanja nekih novih postupaka. Međutim, kontinuirano se radi na tome da budu otklonjene nedoumice kod građana, ali i na kontroli rada svih javnih beležnika – naglašavaju u komori.

JKS ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom pravde na svakom koraku unapređenja efikasnosti mreže javnih beležnika, a naš javnobeležnički sistem se ugleda na mnogo starije notarske sisteme, među kojima su notarijati Francuske i Nemačke, koji nam pružaju svesrdnu podršku i na putu digitalizacije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 16.02.2022.
Naslov: Redakcija