Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA I EUROCLEAR POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMEVANJU: Stvaranje uslova za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima


Ministarstvo finansija i Euroclear potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima.

Namera Republike Srbije je da omogući da se njenim obveznicama trguje putem Euroclear platforme, što će olakšati stranim investitorima da imaju pristup tržištu državnih hartija od vrednosti.

Time im se omogućava da domaćem tržištu pristupe na sigurniji i standardizovaniji način, što će rezultirati povećanjem kapitala, većim obimom trgovanja i nižim stopama prinosa na sekundarnom tržištu.

Na ovaj način podstiče se dalji razvoj tržišta kapitala, uključujući i mogućnost za dalje povećanje kreditnog rejtinga i uključivanje u različite globalne indekse obveznica.

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju ministar finansija Siniša Mali je rekao: "Nakon ogromnog uspeha na međunarodnom tržištu i značajnih aktivnosti usmerenih na dalji razvoj lokalnog tržišta kapitala u 2019. godini, drago nam je što ćemo ozvaničiti našu saradnju sa Euroclear grupom, a što je uzbudljiv početak 2020. godine. Ovo partnerstvo je važan deo naše sveukupne strategije smanjenja troškova zaduživanja i povećanja tražnje za državnim obveznicama, rasta i diverzifikacije baze investitora, poboljšanja preduslova neophodnih za dalji razvoj tržišta kapital, kao i za obezbeđivanje investicionog rejtinga u što kraćem roku".

Sudip Čaterdži, šef globalnog tržišta kapitala u toj klirinškoj organizaciji je izjavio: "Izuzetno nam je drago što sarađujemo sa Ministarstvom finansija Republike Srbije. Naš cilj je da podržimo dugoročnu strategiju razvoja srpskog tržišta kapitala kroz povećanje likvidnosti, diverzifikaciju baze investitora i jačanje tržišta dinarskih državnih obveznica."

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 12.02.2020.
Naslov: Redakcija