Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TOKOM 2020. GODINE DONOŠENJE ZAKONA O FISKALNIM KASAMA


Nastaviće se sa daljim poreskim rasterećenjem zarada i privrede, a prioritet ove godine će biti fiskalizacija i donošenje Zakona o fiskalnim kasama, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je na konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na kojoj je ta organizacija "Sivom knjigom" sugerisala 100 novih preporuka za nastavak reformi u Srbiji, rekao da je prioritet Vlade Republike Srbije da nađe način kako da, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, privreda raste što brže.

"Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo poresko opterećenje na zarade svake godine i nastavićemo sa tim. To jeste u ‘Sivoj knjizi’ NALED-a podvučeno kao jedan od uspeha koji smo ostvarili, ali i kao obaveza da sa tim nastavimo dalje", rekao je Mali.

Dodao je da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija 2019. godine uradili mnogo da se donesu neki novi zakoni i propisi, a među njima je Zakon o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019) koji je veoma važan jer propisuje da se od 1. januara 2022. godine ne izdaju papirne, već samo elektronske fakture.

Na taj način, će se kako je rekao, olakšati poslovanje u Srbiji, ali i ubrzati vraćanje poreza na dodatu vrednost (PDV), "što je veoma važno za privredu".

"Nema razloga da se čeka, 15 ili mesec dana na povraćaj PDV-a, mora da to bude brže i automatski", rekao je Mali.

Po njegovim rečima u potpunosti su usvojene preporuke NALED-a koje se odnose na reformu paušalnog oporezivanja, automatizaciju obračuna i podnošenje poreskih prijava poreza na imovinu, elektronske prijave i plaćanje firmarine, kao i nezavisnost u radu komisije za kontrolu državne pomoći.

On je ocenio da je 2019. godina bila ključna da se pokrene taj "reformski točak" i da Poreska uprava postane servis i na usluzi građanima i da digitalizacije.

Podsetio je i na poreske olakšice koje je Ministarstvo finansija "u konsultacijama sa drugima unutar Vlade i nevladinim sektorom", namenilo mladima koji se tek zapošljavaju ili se vraćaju iz inostranstva.

"Ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru koga možemo da rastemo", rekao je Mali.

Ocenio je da sada može da se unapređuje poslovno okruženje, smanjuju poreska opterećenja i da se donose mere koje su podsticajne za razvoj privrede, a "sve u cilju da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji".

Izvor: Vebsajt Danas, 11.02.2020.
Naslov: Redakcija