Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KULTURNIM DOBRIMA: NALED traži da se pravo preče kupovine ograniči na spomenike kulture, te da se lokalnim vlastima omogući otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja


NALED smatra da je potrebno da se pravo preče kupovine ustanova kulture ograniči isključivo na spomenike kulture.

Navodi da je za to potrebno izmeniti Zakon o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 71/94, 52/2011 - dr. zakoni, 99/2011 - dr. zakon i 6/2020 - dr. zakon) čime bi se, kako se dodaje, lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja.

NALED podseća da je članom 119. Zakona o kulturnim dobrima propisano da ustanove kulture imaju pravo preče kupovine svih nepokretnosti koje su evidentirane kao kulturno dobro.

Kako se navodi, problem je u tome što je pojam nepokretnog kulturnog dobra vrlo široko postavljen tako da po tom Zakonu u nepokretna kulturna dobra, pored spomenika kulture, spadaju i prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta.

Time je, dodaje NALED, iskomplikovana prodaja svih objekata i stanova na lokacijama koje su u tim režimima zaštite.

"Ova odredba ne bi bila toliko sporna da se, na inicijativu nekih nadležnih zavoda za zaštitu spomenika, uključujući i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ovaj podatak od 2017. godine, nije počeo upisivati u katastar nepokretnosti, uz tumačenje da se pravo preče kupovine proteže i na objekte i posebne delove objekata koji se nalaze na prostoru kulturno-istorijske celine, arheološkog nalazišta, odnosno znamenitog mesta", navodi se u "Sivoj knjizi".

Kako se dodaje, samo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na godišnjem nivou odbija na hiljade ponuda po pravu preče kupovine za stanove u višespratnicama koji se nalaze na području opština Stari grad, Palilula, Dorćol, Vračar i Zemun, gde je u katastar upisano postojanje više kulturno-istorijskih celina.

U "Sivoj knjizi" se predlaže izmena Zakona o kulturnim dobrima i dodaje da bi se na taj način lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija