Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SET NOVOUSVOJENIH PROSVETNIH ZAKONA: Elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama, vraćanje brojčanog ocenjivanja drugog stranog jezika


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 14. februara 2019. godine, set prosvetnih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima je predviđeno da Matematička gimnazija u Beogradu i Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu dobiju status ustanova od posebnog nacionalnog značaja.

To prestižno zvanje imaju Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.

Izmene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju odnose se isključivo na elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je vraćanje brojčanog ocenjivanja drugog jezika i ulazak tih ocena u prosek zaključne ocene.

Takođe, izmene i dopune odnose se na preciziranje odredaba koje se odnose na uzrast i tačan broj dece koja se mogu upisati u razvojnu grupu u predškolskoj ustanovi, osnivanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja - Centar za obrazovnu tehnologiju, kao i na prigovore na zaključnu ocenu, način zasnivanja radnog odnosa direktora i uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.02.2019.
Naslov: Redakcija