Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJENE ELEKTRONSKE APLIKACIJE ZA VOĐENJE MATIČNIH KNJIGA I UVERENJA O DRŽAVLJANSTVU


Elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu, kojima se sa lokalnog prešlo na centralizovani sistem izdavanja dokumenata, od 13. februara 2019. godine se koriste u beogradskim opštinama, a prva dokumenta u opštini Savski venac izvadio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika je prvi, u vrlo kratkom roku, izvadio izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, i poručio da su predstavljene elektronske aplikacije još jedan način da se pokaže kako uprava postoji zbog građana, a ne da građani postoje zbog uprave, kako je decenijama bio slučaj.

Kako kaže, predstavljene aplikacije su jedna od najvažnijih stvari koju su uradili, jer se svaki građanin suočio sa tim da su mu potrebna uverenja o državljanstvu ili izvodi, a sada je omogućeno da do tih dokumenata dođu lako, efikasno i brzo i da ne moraju da čekaju.

Grad Beograd je omogućio da se iz lokalnog sistema oko četiri miliona podataka prebaci u centralni registar, naveo je Vesić i dodao da je na taj način omogućeno da svi građani Beograda, koji žive i prijavljeni su tu, mogu da dobiju osnovne podatke u 17 opština, odnosno na 21 punktu koji postoje na teritoriji Grada, i to vrlo jednostavno i lako.

"To ćemo nastaviti da radimo. I Vlada Republike Srbije uvodi e-šalter. Naša želja je da građani mogu da dobiju sve podatke na jednom mestu, da državni organi međusobno razmenjuju podatke, da više ne moraju građani da budu ti koji će ići od šaltera do šaltera i završavati sve poslove, već sve što im treba moći će da završe na jednom mestu", ukazao je Vesić.

Podsetio je da su u gradskoj upravi uveli mogućnost da se potrebne takse plaćaju karticama, kao i preko telefona i dodao da će se izmenom Zakona o glavnom gradu ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon i 101/2016 - dr. zakon), što će biti tokom ove godine, dobiti veća decentralizacija gradskih opština, kao i da će biti osnovana uslužna mesta umesto nekadašnjih mesnih zajednica.

"Naša ideja je da sve potrebe koje građani mogu da imaju rešavaju lako, što je moguće više preko interneta i da na taj način pokažemo da smo jedna moderna uprava koja je u stvari u službi građana", rekao je Vesić.

Osim Vesića na predstavljanju Registra matičnih knjiga - nove elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga, prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, sekretar za upravu Nikola Prelević i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

Nikodijević je u izjavi novinarima naveo da je matična služba na opštini Savski venac najveći brend, s obzirom na to da se godinama unazad svake godine u tu opštinu, prema podacima do kojih je došao upisuje 25.000 beba.

Podsetio je da postoji i sistem da se elektronskim putem naruči izvod iz matične knjige, koji će stići na adresu i dodao da će uskoro ta mogućnost postojati i kada je u pitanju uverenje o državljanstvu.

Takođe, od ranije radi i servis po kojem bebe koje se rode na teritoriji Grada Beograda mogu direktno u porodilištu da budu prijavljene, podseća Nikodijević i dodaje da Grad koristeći nove tehnologije i dostignuća pokušava da što više omogući građanima da lakše ostvare svoja prava.

"Verujem da ćemo omogućiti građanima da jednostavnije žive i da brže i lakše ostvaruju svoja prava", ukazao je Nikodijević.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija