Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POTVRĐIVANJU UGOVORA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA O IZRUČENJU: Izručenje državljana bez obzira na nacionalnost, važiće retroaktivno u odnosu na sva krivična dela koja su u njemu pobrojana


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, koji će imati retroaktivno dejstvo.

Ovaj Ugovor, kojim se predviđa izručenje državljana bez obzira na nacionalnost, važiće retroaktivno u odnosu na sva krivična dela koja su u njemu pobrojana, osim sa jednim izuzetkom.

Naime, član 21 precizira da će izvršni organ zamoljene države imati diskreciono pravo da odbije izručenje za krivično delo izvršeno pre 1. januara 2005. godine, što znači da SAD ili Srbija, po sopstvenoj proceni, mogu da odluče da li će traženu osobu izručiti ili neće, čak i ako su ispunjeni svi zakonski uslovi za izručenje, koje utvrđuje sud.

Prema novom Ugovoru, biće moguće izručiti sopstvenog državljanina za praktično sva krivična dela, među kojima su i krivična dela savremenog doba poput "sajber" kriminala, pranja novca, organizovanog kriminala, terorizma...

Međutim, Ugovor propisuje da izručenje neće biti odobreno ako je delo za koje se izručenje traži političko krivično delo.

Takođe, nadležni organi obe države mogu da odbiju izručenje ako procene da je zahtev "politički motivisan" ili ako procene da se delo tiče "povrede vojnih dužnosti, koje ne spadaju u krivična dela iz opšteg krivičnog prava".

Izvor: Vebsajt Blic, 14.02.2019.
Naslov: Redakcija