Zastava Bosne i Hercegovine

€� PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: PRINUDNI UPRAVNIK ZGRADE UVODI SE SAMO UKOLIKO STANARI NE MOGU DA SE SLOżE KO ćE VODITI SKUPšTINU STANARA. PREDLOG ZAKONA PREDVIđA MOGUćNOST UVOđENJA PROFESIONALNIH UPRAVNIKA ZA ZGRADE SA 30 I VIšE STANOVA, KOJI ćE DOBIJATI LICENCU OD PRIVREDNE KOMORE SRBIJE. ONI ćE OD VLASNIKA KOJI IZDAJU STANOVE ZAHTEVATI SVE PODATKE O PODSTANARIMA, šTO ćE DRżAVI OMOGUćITI VEćU NAPLATU POREZA NA KIRIJE OD 20 ODSTO


Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada nalazi se u skupštinskoj proceduri. Poslanici će o tom aktu raspravljati po hitnom postupku i očekuje se da će ga usvojiti do kraja februara 2016. godine. Najvažnija novina je to da će opštine uvoditi prinudnu upravu u zgradama gde stanari ne mogu da se slože i formiraju Skupštinu stanara. Registar profesionalnih upravnika nalaziće se pri Privrednoj komori Srbije i moraće da imaju licencu, tako da će se tim poslom baviti oni koji su kvalifikovani.

Samo je u glavnom gradu najmanje 5.000 zgrada koje se uopšte ne održavaju.

Novi Zakon biće metla za hodnike širom Srbije - tvrde predlagači. Ako stanari ne budu mogli da se dogovore oko predsednika skupštine stanara, opština će im dodeliti i naplatiti prinudnog upravnika.

"Može da bude u zgradi jedan sat, jedan dan, a može da bude i dve godine. Zavisi koliko njima treba vremena da se organizuju i formiraju Skupštinu stanara. Ako žele, mogu sutradan da formiraju Skupštinu stanara i izaberu svog upravnika, prinudni upravnik tog časa izlazi iz zgrade", kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Osim u hodnike, zakon bi trebalo da uvede red i u domove. Iako se još ne zna kako država će popisati sve stanove za izdavanje i stanodavcima uvesti porez. Nadležni tvrde - to neće povećati i cenu kirije.

"Naprosto tržište određuje cenu, a tržište nije takvo da je moguće podići cenu. Baš suprotno", kaže Vesić.

U Beogradu postoji ozbiljan problem sa fasadama, liftovima i ravnim krovovima, uglavnom zbog starosti objekata. Predlogom zakonom je predviđen javni interes održavanja fasada, što omogućava da se pred građane izađe sa programima, uz davanje dela novca za tu namenu – rekao je Vesić.

Javni interes uveden je i u slučajevima hitnih intervencija, pa primera radi, ako dođe do toga da iz jednog stana curi voda, a vlasnik ne dozvoljava da se uđe, problem će sada moći da se reši zahvaljujući ovoj novini. Brže će se rešavati i problem liftova, kao i ravnih krovova, najavio je Vesić.

Kada Predlog zakona bude usvojen, zgrade će imati rok od devet meseci da uvedu nova pravila.

Izvor: Vebsajt N1 info i Beoinfo, 16.02.2016.
Redakcija