Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA ZA UVOĐENJE INSTITUCIJE "ZAŠTITNIKA PREDUZETNIKA"


Da li nam je potreban "Zaštitnik preduzetnika"? Mladi preduzetnici iz Niša su predložili premijeru Vlade Republike Srbije uvođenje jedne nove institucije. Traže, naime, "Zaštitnika preduzetnika" koji bi se bavio pojedinačnim slučajevima njihove nemoći pred državnim institucijama, ali bi bio i posrednik između onih koji imaju ideje i onih sa kapitalom.

Master ekonomije Marija Mandić (30) kaže da se poslovni ambijent mora menjati, jer bi grad Niš uskoro lako mogao da ostane bez svakog ko je u stanju da pronađe bilo kakav posao van zemlje... Marija je, pritom, četvrta generacija porodice preduzetnika koji se bavi tekstilom i navodi da je to samo jedna od privrednih grana koja vapi za "Zaštitnikom". Kaže i da se veća pažnja mora obratiti na domaće preduzetnike, koji su zapostavljeni u odnosu na inostrane. Niš prednjači u tom negativnom trendu: dok u Beogradu postoje 862 privredna subjekta, u Vojvodini 644, a u jugoistočnoj Srbiji 443, ovde ih je samo 131.

- Privredni ambijent u Nišu je takav da se gasi veliki broj firmi, a mladi, čak i iz porodica poput moje, koji su živeli u okruženju preduzetnika, više i ne pomišljaju da pokrenu sopstveni biznis. Apsurdno je i to što je ovo univerzitetski grad, u Srbiji treći po broju stanovnika, ali 70. po primanjima - kaže mlada preduzetnica koja je pripremila Nacrt zakona o Zaštitniku preduzetnika.

U međuvremenu, nezvanično se saznaje da se niški predlog dopao premijeru, pa se očekuje da Vlada dobije "zeleno svetlo" za realizaciju. Inicijatori su podršku dobili i na lokalnom nivou, jer je gradski većnik Srđan Aleksić najavio da će okupiti sve ugledne privrednike da podrže ovu ideju.

Mladi preduzetnici tvrde i da je mnogo poslovnih ideja propalo, između ostalog, i zbog toga što se odobrenja izdaju isključivo u Beogradu. Primera radi, dok travari sa juga i istoka Srbije dobiju potrebne dozvole za obavljanje delatnosti, većina lekovitog bilja precveta, a onda direktnu štetu nemaju samo oni, već i državni budžet.

Izvor: Vebsajt Economy.rs, 12.02.2016.
Redakcija