Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: DVA NOVA USLOVA ZA POSEDOVANJE ORUżJA - ZDRAVSTVENA SPOSPOBNOST I OPRAVDAN RAZLOG ZA NABAVKU ORUżJA


Pravna baza Paragraf Lex

Predlog zakona o oružju i municiji, koji će se naći pred poslanicima, predviđa dva nova uslova za posedovanje oružja - zdravstvenu spospobnost i opravdan razlog za nabavku oružja.

Kako se navodi u obrazloženju predloga zakona, njegovim donošenjem trebalo bi da budu ostvarena dva cilja, prvi je da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a drugi je da legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozovljene svrhe - lova, sporta, kolekcionarstva I samoodbrane.

Predloženim rešenjem se precizira da će pored onih uslova za posedovanje oružja koji su postojali ranije, kao što su neosuđivanost za određena krivična dela, prekršajna nekažnjavanost za određene prekršaje, poslovna spospobnost, obuka u rukovanju oružjem uvesti dva nova uslova.

Reč je o zdravstvenoj sposobnosti, koja je ranija postojala kao mogućnost, i to samo prilikom nabavljanja oružja, kao i opravdan razlog, što, kako se navodi, ranije nije postojalo.

Osim navedenog, policiji je ostavljena mogućnost, da po diskrecionoj oceni zabrani posedovanje oružja kada osnovano proceni da bi ga vlasnik mogao zloupotrebiti.

Takođe, bitna novina koju ovaj zakon predviđa je i izdavanje oružanog lista, kao biometrijskog dokumenta. Kao razlog za donošenje tog zakona, objavljena je procena da u ilegalnom posedu ima 200.000 do 900.000 komada oružja.

Takođe, ukazano je da je u poslednjih pet godina zabeleženo više tragičnih incidenata u kojima je korišćeno oružje.

Posebno se podseća na višestruko ubistvo u mestu Jabukovac, kada je devet osoba izgubilo život, a još troje ih je bilo ranjeno.

Izvršilac je, podseća se u obrazloženju, legalno posedovao oružje, uprkos činjenici da je duševni bolesnik što po važećem zakonu nije izričito navedeno kao razlog za oduzimanje oružja.

Inače, Predlog zakona o oružju i municiji predviđa i strože kažnjavanje za zloupotrebe i nesavestan odnos prema oružju, a pojedinim odredbama predviđena je i zabrana obavljanja delatnosti pravnim licima i preduzetnicima kojima je od strane nadležnog organa odobreno bavljenje prometom oružja i municije.

Kada je reč o ispunjavanju drugog cilja, da se legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste, to će se, između ostalog, regulisati davanjem povlašćnog statusa registrovanim sportskim strelcima i kolekcionarima.

Novina u zakonu je i kolekcionarska dozvola koja se može izdati fizičkom licu koje poseduje najmanje pet komada registrovanog oružja iz kategorije B i koje raspolaže prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno čuvanje oružja.

Ta dozvola služiće i kao osnov za nabavljanje više oružja iz kategorije B (vatreno oružje).

Predloženi zakon predviđa da se municija može nabvaljati neograničeno, na osnovu oružanog lista, u kalibrima za oružje koje je registrovano, a uz posedovanje kolekcionarske dozvolu, može se nabavljati u svim kalibrima.

Nošenje oružja je takođe predviđeno, ukoliko fizičko lice dokaže da mu je lična bezbednost bitno ugrožena, ali ga može nositi samo na način kojim ne uznemirava druga lica, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Izvor: Tanjug, 17.2.2015.