Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT NOVOG ZAKONA O ENERGETICI: OD 1. JULA 2014. GODINE GRAđANI BIRAJU ISPORUčIOCA STRUJE


Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da Nacrt novog zakona o energetici predviđa da građani od 1. jula ove godine ili najkasnije od datuma stupanja na snagu tog dokumenta mogu da biraju isporučioca struje.

Mihajlović je u intervjuu za dnevni list "Politika" objasnila da je čitavo poglavlje pomenutog nacrta posvećeno snabdevanju krajnjih kupaca strujom, pri čemu su propisane i obaveze snabdevača koji mora da obavesti kupca o uslovima prodaje električne energije.

Novi zakon o energetici predviđa i pravila o promeni snabdevača koja će biti besplatna, navela je ona i ukazala na to da otvaranje tržišta pruža mogućnost izbora snabdevača i uslova prodaje, a samim tim i izbor cene i bolje komercijalne usluge.

S obzirom na to da će kupcu biti dostupne sve informacije o snabdevačima i uslovima prodaje električne energije, on će imati pravo da na osnovu prikupljenih informacija sam donese odluku o izboru snabdevača, precizirala je ministar.

Usvajanje novog zakona, kako je ocenila, doprineće otvaranju tržišta, a samim tim i realnoj ceni energije i mogućnosti investiranja u nove proizvodne kapacitete, što će obezbediti dugoročnu sigurnost snabdevanja.

Prema njenim rečima, domaćinstva mogu da biraju snabdevača koji nudi najpovoljnije uslove prodaje električne energije, pri čemu je od licencnih 75 snabdevača za sada šest iskazalo interes za snabdevanje krajnjih kupaca.

Treći energetski paket direktiva EU nameće obavezu razdvajanja operatora prenosnog sistema, koje se ogleda u tome da isti vlasnik ne može da upravlja operatorom prenosnog sistema, proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, cilj novog zakona nije samo ispunjavanje zahteva EU i preuzimanje direktiva, već otklanjanje ograničenja i nedostataka uočenih kroz primenu postojećeg Zakona o energetici.

Ukoliko postoje viškovi energije pretpostavka je i da će cene električne energije u Srbiji biti niže, po opštim pravilima tržišta i konkurencije, objasnila je Mihajlović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.2.2014.