Zastava Bosne i Hercegovine

NEDOPUŠTEN PRITISAK NA NEZAVISNE INSTITUCIJE


Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas političke stranke da u predstojećoj kampanji očuvaju stepen demokratije koji je do sada postignut i da poštuju integritet nezavisnih institucija koje su nezaobilazni faktor u kontroli, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije.

U saopštenju se, takođe, navodi da "dodatno zabrinjava čudno reagovanje Prekršajnog suda" koji se oglašava o temi iako se nikakav postupak ne vodi, te samim tim nije zasnovana nadležnost ovog ili bilo kog drugog suda, a Agencija je samo obavestila javnost da ona vodi postupak radi utvrđivanja eventualne zloupotrebe javne funkcije.

Kuća ljudskih prava saopštila je i da je osnovala ad hoc centar za praćenje kampanje koji će prikupljati sve relevantne informacije o ponašanju ključnih aktera u kampanji i obaveštavati domaću i međunarodnu javnost o uočenim nepravilnostima.

Kako se navodi, posebna pažnja biće posvećena slobodi medija i fer i demokratskom izbornom procesu.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Izvor: Tanjug