Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE USTAVA RS NEOPHODNE


Otkad je postignut Briselski sporazum i Srbija formalno otpočela pregovore sa EU, zagovornici ustavnih promena sada se pozivaju i na te promenjene okolnosti. Uprkos vrlo šarenoj listi predloga, svi su gotovo jednoglasni da treba postići širok konsenzus i o „jednom trošku“ izbrisati i dopisati sve što treba. A traži se: smanjivanje broja poslanika, izmene oko finansiranja Vojvodine, promene odredaba o manjinskim pravima, izbornom sistemu, regionalizaciji, pravosuđu...

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević zastupa stav da Ustav treba menjati, ali ujedno poziva na oprez:

Sve države koja ulaze u EU moraju da usklade ustave sa evropskim zakonodavstvom.

Ivošević objašnjava da su promene Ustava neophodne zato što je donet na brzinu, što su ga pratile sumnje oko regularnosti referenduma, zato što ima mnogo grešaka, čak i gramatičkih... Kao primer, on navodi da je za skidanje imuniteta Vlade, po jednoj odredbi, zadužena upravo Vlada, dok je po drugoj to dužnost parlamenta:

- Uopšte nije pristojno da u jednoj uređenoj zemlji najviši pravni akt ima toliko grešaka. Ali, sve dok je na snazi, moramo ga primenjivati sa svim njegovim manama.

Nacionalom strategijom reforme pravosuđa 2013-2018. već je predviđeno razmatranje promena Ustava.

- Proces evrointegracija zahteva značajno unapređenje kvaliteta i efikasnosti pravde, kao i nezavisnosti, odgovornosti i stručnosti nosilaca pravosudnih funkcija - kaže za „Novosti“ pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović. –

Zato je Komisija za sprovođenje strategije formirala radnu grupu za razmatranje ustavnih promena koju čine četiri univerzitetska profesora ustavnog prava, kao i predstavnici sudija, tužilaca i Ministarstva pravde.

Izvor: www.vecernjenovosti.rs D. Stevanović