Zastava Bosne i Hercegovine

STAV VRHOVNOG KASACIONOG SUDA O NAKNADI TROŠKOVA ZA ISHRANU U TOKU RADA I REGRESA ZA KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA U JAVNIM SLUŽBAMA: Domari i tetkice smatraju da su im prava povređena


Tetkice i domari koji su podneli tužbe zbog neisplaćenih naknada za topli obrok, sada će morati da plate troškove parničnog postupka, jer su izvršitelji pokrenuli postupak prinudne naplate. To znači da će tetkice i domari biti u obavezi ne samo da izmire postojeći dug, već i da plate troškove izvršenja, što je za većinu nepriuštiv izdatak.

Sada će domari i tetkice morati da plate troškove tužbe, najpre dug na ime troškova parnice, koji se kreće u rasponu od 40 pa do 120.000 dinara, ali i troškove izvršenja koji minimalno iznose 40.000 dinara.

Vrhovni kasacioni sud je 2022. godine doneo odluku da nisu više opcionalna potraživanja na ime naknade za topli obrok i regres, jer su uračunati u koeficijent.

Domar Milan Majstorović kaže da u njegovom slučaju još nije pokrenut postupak prinudne naplate, ali da uskoro očekuje to.

“Dobio sam informaciju da je u decembru krenula prinudna naplata nama koji smo tužili državu. To su veliki troškovi za naš budžet, mi sa minimalnim primanjima jedva sastavljamo kraj sa krajem, kad se dodaju ti troškovi, to je jedna dugačka dubioza u našim kućnim finansijama”, kaže on.

Podseća da je Zakon o radu donesen još 2014. godine, a da se od tad nijedno slovo u njemu nije promenilo.

“VKS je pre četiri godine doneo odluku da imamo pravo, nakon dve godine taj isti sud promeni odluku. Oni su čitali neka druga slova, neke druge članove iz Zakona o radu. Mi kao pomoćno osoblje nemamo pravo ni na prekovremeno, ni na topli obrok i regres. Tetkice i domari imaju isti koeficijent koji se izjednačio sa visinom minimalca, dosad smo imali uvek dotiranje do minimalca, izgubili smo kvalifikaciju, mi smo NK radnici, a za naš rad je potrebno sedam zanimanja da bi nastava tekla. Da krenemo redom - bravar, stolar, električar, vodoinstalater… Zimi čišćenje snega, leti košenje trave, održavanje, sve to ulazi u posao”, kaže on.

Ističe da već sedam godina vodi borbu.

“Smatram da su po Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), Ustavu, moja prava povređena, svih mojih kolega i koleginica, ova država čita neka druga slova u zakonima i prepravlja ih, zbog čega to rade, ne znam, ali imamo mi neka prava”, naglašava.

Dodaje da je 6. oktobra pretprošle godine predao u Predsedništvo knjigu sa hiljadu potpisa da im se oproste dugovi.

“Prošlo je godinu i tri meseca, još niko nam ništa nije odgovorio. Oko izjednačavanja koeficijenta, poslao sam dopis Ministarstvu da nije po zakonu. Naši ugovori o radu sa školom nisu validni, treba da nam se nadoknadi sva šteta, ali odgovora iz nadležnih službi nema”, priča on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 15.01.2024.
Naslov: Redakcija