Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Privrednici smatraju da sistem e-faktura nije dovoljno funkcionalan


Početak primene elektronskih faktura, koje su obavezne od 1. januara i za privatni sektor, zakomplikovalo je poslovanje privrednicima umesto da ga pojednostavi, ocenjuju domaći privrednici.

Sistem elektronskih faktura, ili računovodstvenih isprava koje su sada u elektronskom obliku, nije dovoljno funkcionalan, smatraju članovi Udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije.

U Udruženju Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije kažu da uvođenje sistema e-faktura “nije dovoljno razrađeno”, problemi su mnogobrojni, a privrednici navode da “ne mogu da se uvek uloguju na sistem e-faktura”, odnosno da se dešava “da sistem ne radi”.

“Primedbe koje dobijamo, takođe, odnose se i na probleme da sistem ne radi u jednom pretraživaču pa proradi u drugom, aplikacija ‘consent id’ ne prima uredno zahteve koje portal šalje pa se ne možete ulogovati. Imamo primere privrednika koji su izgubili po sat vremena da bi jedan dokument bio izdat zbog čega su opravdano revoltirani”, kaže Milena Amon iz Udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije.

Za e-fakturu rok za zaprimljenje je čak 15+5 dana, pa može se desiti da je otpremnica potpisana, a faktura odbijena (jer nije zaprimljena u roku).

“To nas sve uvodi u veliku konfuziju. Problem je i što deo faktura ide u sistem, a deo ne ide (jer nisu svi obveznici e- faktura) što dovodi do konfuzije u evidencijama, dodatnim poslom da se unose podaci naknadno. Još nije rešen problem nepovezanosti sistema e-faktura i e-fiskalizacije. Sve u svemu novi sistem nam nije doneo modernizaciju već je poslovanje nepotrebno zakomplikovano”, kaže Amon.

Dodatni problemi nastaju zbog toga što da sada privrednici imaju komplikovaniji posao prilikom slanja robe. Sada račun-otpremnica na kojoj je stajao potpis kod prijema robe (što je i dokaz za sud u slučaju da roba nije plaćena u roku) postaje papirna otpremnica, kažu u Udruženju, a paralelno se šalje e-faktura.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Olivera Bojić, 13.01.2023.
Naslov: Redakcija