Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: 13. plata ima tretman redovne zarade, na koju se plaćaju porezi i doprinosi


Zaposleni u dobrostojećim firmama u Srbiji, dobili su neku vrstu bonusa na kraju prošle godine. Iako je kod nas rašireno uverenje da je trinaesta plata stvar socijalističke prošlosti, ne tako mali broj poslodavaca to ipak shvata kao način modernog poslovanja i u decembru su svoje zaposlene nagradili delom profita koji su ostvarili.

Zoran Marković, predsednik samostalnog sindikata metalaca kaže da dobrostojeće firme, pogotovo iz IT sektora, isplaćuju trinaestu platu. U kompanijama u kojima su zarade oko minimalca sigurno da toga nema.

- Neka javna preduzeća su ranije imala običaj da isplaćuju dodatnu zaradu na kraju godine. Nemam informaciju koja su od tih preduzeća na kraju 2021. dala radnicima trinaestu platu, ali verujem da su to mogli da urade oni koji drže monopol na tržištu - navodi Marković i ocenjuje da u Srbiji oko deset odsto firmi isplaćuje trinaestu platu.

Ovaj novogodišnji dodatak je raširena praksa u Evropi, ali i u našem regionu. U Hrvatskoj i Sloveniji većina kompanija tako nagrađuje svoje zaposlene, dok se trinaesta plata u Nemačkoj podrazumeva i dobija je 87 odsto zaposlenih.

U Nemačko-srpskoj privrednoj komori kažu da nemaju tačnu informaciju niti imaju uvid u to koliko nemačkih firmi u Srbiji isplaćuje trinaestu platu. Oni naglašavaju da ona prema našem zakonu nije predviđena, ali da preduzeća na osnovu svog internog pravilnika to mogu da planiraju.

Jedan od razloga zašto u Srbiji ima manje firmi koje daju 13. platu nego u regionu i Evropi, mogao bi biti i poreski tretman takvog bonusa.

Đerđ Pap, poreski savetnik, navodi da ima puno kompanija koje isplaćuju 13. platu i to nije nešto neobično. Međutim, takve naknade nisu oslobođene poreza i tretiraju se kao redovna zarada, odnosno na trinaestu platu se plaćaju porezi i doprinosi. Ako je bonus veći od oko 400.000 dinara, ne plaćaju se doprinosi na platu već samo porez. Otuda kod nas trinaestu platu uglavnom isplaćuju strane i dobro stojeće domaće kompanije.

Za razliku od Srbije, Hrvatska ima neoporezivi tretman bonusa, gde se ne plaća porez ako se radnicima isplati nagrada za radne rezultate do 664 evra i takozvana božićnica do 400 evra.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Marijana Avakumović, 13.01.2022.
Naslov: Redakcija