Zastava Bosne i Hercegovine

AKT O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Izmene Ustava potvrđene na referendumu. Društvo sudija Srbije pozdravlja odluku građana


Na referendumu, koji je održan 16. januara 2022. godine, većina građana, prema prvim podacima 61,84 odsto, se izjasnila za promene Ustava.

Pitanje koje se nalazilo na glasačkom listiću glasilo je: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđene odgovore - "da" i "ne".

Pravo glasa na referendumu imalo je 6.510.323 birača koji su se izjašnjavali na nešto više od 8.000 biračkih mesta.

U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. Njih više direktno neće birati parlament. Narodna skupština Republike Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca.

Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

Povodom prvih rezultata referenduma, oglasilo se Društvo sudija Srbije.

Društvo pozdravlja promene Ustava koje su građani potvrdili na referendumu.

- Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa. Građani su, svojom odlukom na referendumu, omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo - piše u saopštenju.

Navodi se da je "Ovaj važan prvi korak podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva."

- Društvo sudija ukazuje i na to da je veoma važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja - saopštilo je Društvo. - U tim procesima Društvo sudija Srbije će, kao i u prethodnom periodu, dati svoj doprinos, ostajući privrženo nezavisnosti sudstva i vraćanju poverenja građana u sudstvo.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 16.01.2022.
Naslov: Redakcija