Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O MUZEJSKOJ DELATNOSTI: Rasprava će trajati od 18. januara do 4. februara 2021. godine


Rad na Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti je završen, a javna rasprava počeće sa održavanjem prvog okruglog stola u ponedeljak, 18. januara u Novom Sadu.

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o muzejskoj delatnosti završila je rad na Nacrtu ovog zakona, kojim se uređuje sistem zaštite i korišćenja muzejske građe. Ovo je prvi put da se oblast muzejske delatnosti definiše specijalizovanim zakonom, budući da se muzejska delatnost do sada uređivala Zakonom o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 71/94, 52/2011 - dr. zakoni, 99/2011 - dr. zakon i 6/2020 - dr. zakon) iz 1994. godine, koji po svom karakteru i opštem propisu uređuje opšta, zajednička pitanja zaštite kulturnih dobara.

Cilj zakona je sistemsko unapređenje oblasti kroz jačanje muzejskih ustanova i približavanje evropskoj praksi uvođenjem najsavremenijih muzeoloških standarda, od propisanih uslova za osnivanje, čuvanja, proučavanje, zaštitu i predstavljanje baštine. Uspostavljanjem kvalitetne i stabilne muzejske mreže Srbije, povezivanjem institucija i podsticanjem edukacije muzejskih stručnjaka biće stvoreni uslovi za unapređenje čitave muzejske struke u Srbiji.

Javna rasprava o Nacrtu zakona u formi okruglog stola održaće se u ponedeljak, 18. januara 2021. godine, u Galeriji Matice srpske u Novom sadu uz poštovanje epidemioloških mera. Nakon Novog Sada, javna rasprava biće održana u Nišu 25. januara u 12 časova, u zgradi Oficirskog doma, a potom 29. januara u Beogradu, u 12 časova, u Domu Narodne skupštine.

Ministarstvo kulture i informisanja će po okončanju javne rasprave, koja se sprovodi do 4. februara 2021. godine, analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika. Svi zainteresovani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare na e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja.

Izvor: Vebsajt Ministarstva kulture i informisanja, 13.01.2021.
Naslov: Redakcija