Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SLOBODA INFORMISANJA I IZRAŽAVANJA NE MOŽE KRŠITI ZABRANU GOVORA MRŽNJE


Odlukom Višeg suda u Beogradu zabranjeno je urednicima lista i portala Informer da ponovo objavljuju informacije da su javni izvršitelji "gori od zelenaša", da "otimaju kao mafija" i da su "gori od najgorih mafijaša i zelenaša", saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Viši sud je delimično usvojio predlog Komore javnih izvršitelja za izricanje privremene mere za tekstove koji su objavljivani od sredine novembra i u decembru prošle godine, zbog povrede pretpostavke nevinosti, dostojanstva ličnosti i govora mržnje.

U privremenoj meri Višeg suda navodi se da će za svako ponovno objavljivanje tih tekstova morati da plate tužiocima 100.000 dinara.

Komora izvršitelja tražila je zabranu ponovnog objavljivanja 30 tekstova, ali je sud tu meru izrekao samo za tri - "Javni izvršitelji gori od zelenaša", "Ponovo divljaju. Izvršitelji otimaju kao mafija" i "Izvršitelji gori od najgorih mafijaša i zelenaša".

Sutkinja Stanislava Mitrović u obrazloženju privremene mere navodi da "sadržina objavljenih informacija po nalazu suda podstiče mržnju, što je nedopustivo, i predstavlja veliku opasnost za društvo, jer se na taj način uništava i urušava institucija javnih izvršitelja i građani gube poverenje, što unazađuje pravosudni sistem".

U presudi se dodaje i da "sud smatra da, iako je Ustavom i zakonom zagarantovana, sloboda informisanja i izražavanja ne može kršiti zabranu govora mržnje koja nije ništa manje značajna od navedenih sloboda".

Sud u obrazloženju navodi da su "javni izvršitelji ovlašćeni nosioci funkcija po zakonu i kao takvi vrše javna ovlašćenja", kao i da po Zakonu o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) imaju "suženiju zaštitu ličnih prava u medijima".

U rešenju se navodi da "naslovi ne sadrže i ne predstavljaju opravdani interes javnosti za objavljivanje inkriminisanih reči, odnosno neprimeren izbor izraza i reči".

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je "sud uzeo u obzir da je Evropski sud za ljudska prava prihvatio žestoku i oštru kritiku, kao i slikovite izraze koji imaju tu prednost što skreću pažnju na pitanja koja su predmet rasprave".

U saopštenju se ukazuje da je Komora javnih izvršitelja podnela tužbu protiv Informera u ime javnih izvršitelja i zamenika javnih izvršitelja Mirjane Dimitrijević, Aleksandre Trešnjev i Miljana Trajkovića.

U Komori javnih izvršitelja u Beogradu UNS-u je rečeno da ovo rešenje nije pravnosnažno, jer su prigovore uložili i tužilac i tuženi.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.01.2019.
Naslov: Redakcija