Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O EVIDENCIJI IZVOZNIKA VOĆA I POVRĆA U RUSKU FEDERACIJU: U evidenciju izvoznika moći da bude upisana samo firma koja u vlasništvu (ili u zakupu) ima hladnjaču kapaciteta od najmanje 500 tona za voće i 200 tona za povrće. Uslov je i da firma ima sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju voća i povrća, prostor za klasiranje i pakovanje i fitosanitarni pregled, kao i zaposlenog za poslove zaštite bilja koji ima visoko obrazovanje poljoprivredne struke


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju ("Sl. glasnik RS", br. 3/2018 - dalje: Uredba). Ovo se odnosi na proizvođače koji na rusko tržište isporučuju sveže poljoprivredne proizvode sa visokim fitosanitarnim rizikom. Prema tekstu Uredbe, njihove obaveze su sada strogo zacrtane i strože, pa je moguće da će neki od dosadašnjih izvoznika izgubiti mogućnost za plasman robe na ovo, za našu zemlju, važno tržište.

Na spisku izvoznika biljnih proizvoda u Rusiju, ažuriranom u novembru prošle godine, nalazi se 216 domaćih firmi, a najveći broj njih bavi se izvozom voća i povrća. Fokus se sada stavlja na izvoznike svežeg voća i kontrolu porekla proizvoda. Suština je, kako je potvrdio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, sprečavanje reeksporta.

Moramo da sprečimo eventualne malverzacije jer je bilo svega i svačega na terenu i zato uvodimo nova i stroža pravila za izvoznike. Bilo je i reeksporta robe koja uopšte nije prolazila kroz Srbiju, lažiranja naših sertifikata. Bilo je potrebno da ovo uradimo jer ukupan izvoz stalno raste i zahteva drugačija pravila i procedure – rekao je Nedimović.

Iz ovoga je jasno da Srbija pokušava posao sa izvozom za Rusiju da podigne na viši nivo. Posebno posle zahteva ruskih zvaničnika, iz septembra prošle godine, da dostavimo tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvozi u tu zemlju. Ruska veterinarska i fitosanitarna inspekcija (Roseljhoznadzor) tada je, takođe, najavila da bi mogla da ograniči uvoz proizvoda iz Srbije jer je u poslednje vreme otkriveno više slučajeva zaraženog voća. Poslednjih meseci fitosanitarni sertifikati izdavani su samo na četiri punkta – u Novom Sadu, Subotici, Užicu i Beogradu.

Kada budemo sproveli nova pravila biće omogućeno da se sertifikati izdaju na desetak punktova – rekao je ministar poljoprivrede.

Prema donetoj Uredbi, u evidenciju izvoznika moći da bude upisana samo firma koja u vlasništvu (ili u zakupu) ima hladnjaču kapaciteta od najmanje 500 tona za voće i 200 tona za povrće. Uslov je i da firma ima sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju voća i povrća, prostor za klasiranje i pakovanje i fitosanitarni pregled, kao i zaposlenog za poslove zaštite bilja koji ima visoko obrazovanje poljoprivredne struke.

Svaku pošiljku voća i povrća poreklom iz Srbije moraće da prati fitosanitarni sertifikat i deklaracija o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog porekla. Takođe, jasno je naznačeno kakav kvalitet ambalaže izvoznici moraju da ispoštuju. Firma može biti izbrisana iz registra ukoliko fitosanitarni inspektor utvrdi da više ne ispunjava neke od uslova ove Uredbe.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 16.01.2018.
Naslov: Redakcija