Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Pravo refundacije PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe ukida se od dana početka primene novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ukoliko ovakav Zakon ne bude usvojen do 1. februara 2017. godine Poreska uprava kreće sa redovnom procedurom povraćaja PDV-a u februarskom roku


Krajem 2016. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016), u kome se predviđa da se povraćaj PDV-a za bebi opremu i hranu ukine tek od dana početka primene novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim bi trebalo biti povećani iznosi roditeljskog dodatka.

Međutim, i dalje se ne zna da li će biti februarskog roka za predaju računa za povraćaj PDV-a.

Kako saopštavaju u Poreskoj upravi, ukoliko se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ne usvoji do 1. februara 2017. godine, kreće se sa redovnom procedurom povraćaja PDV-a.

Oni roditelji koji su sačuvali račune moći će da ih predaju u periodu od 1. do 15. februara 2017. godine.

Iako se ukidanjem povraćaja PDV-a predviđa povećanje roditeljskog dodatka, i dalje se ne zna za koji će se iznos povećati, niti ko će imati prava na povećani iznos.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 16.01.2017.
Naslov: Redakcija