Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: PRAVO NA NAKNADU PRIHODA PO OSNOVU ROđENJA I NEGE DETETA MOćI ćE DA OSTVARE żENE KOJE SU VLASNICE POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA, KOJE SAMOSTALNO OBAVLJAJU DELATNOST, KAO I żENE KOJE OBAVLJAJU ILI SU U PERIODU OD 18 MESECI PRE ROđENJA DETETA, PO OSNOVU UGOVORA OBAVLJALE PRIVREMENE I POVREMENE POSLOVE. U OBRAčUN ZA UTVRđIVANJE NAKNADE ULAZI OSNOVICA NA KOJU SU PLAćENI DOPRINOSI ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE U PERIODU OD 18 MESECI PRE OTVARANJA PORODILJSKOG BOLOVANJA


Žene koje rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i majke koje su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, a obavljaju samostalnu delatnost imaće pravo na naknadu tokom porodiljskog odsustva iz budžeta, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ove novine predviđene su Nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Komentarišući kritike predstavnika nevladinog sektora da u Nacrt zakona nisu uvedene i nezaposlene porodilje, ministar je rekao da u poslednjih sto godina to pravo nije dala nijedna država.

 "Porodiljsku nadoknadu dobijate jer ste bili u radnom odnosu i uplaćivali doprinose. Niko nikada nije mogao da da nadoknadu iz budžeta porodiljama koje nikada pre toga nisu radile", istakao je ministar.

Nacrtom zakona je predviđeno da žene koje obavljaju samostalnu delatnost ne moraju da prestanu da rade kako bi dobijale nadoknadu.

Novina je i da će od 1. jula 2016. godine porodilje nadoknadu dobijati direktno, a ne preko poslodavca. "Iako država isplati nadoknadu na vreme, nekad poslodavac uđe u probleme, potroši novac i ne isplati novac. Nekada uopšte ne isplati. To više neće biti moguće", naglasio je ministar.

Govoreći o različitim tumačenja koje su se pojavile u javnosti o odredbama Nacrta zakona i visini nadoknade, ministar je rekao da se do sada se osnovica računala na osnovu osnovne zarade, a sada na sve elemente zarade - prekovremeni rad, regres, topli obrok i to u periodu od 18 meseci pre otvaranja porodiljskog bolovanja.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija