Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ULAGANJIMA: 11. JANUARA 2016. GODINE SA RADOM POčELA RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE, čIME SU UGAšENE AGENCIJA ZA STRANA ULAGANJA I PROMOCIJU IZVOZA SRBIJE I NACIONALNA AGENCIJA ZA REGIONALNI RAZVOJ


Razvojna agencija Srbije, koja je zvanično počela da radi 11. januara 2016. godine, za podsticaje investitorima na raspolaganju će imati ukupno osam milijardi dinara, od čega je oko 30 miliona evra za nova ulaganja, izjavila je Predsednica Upravnog odbora novoformirane Agencije, Tamara Jurenić.

Razvojna agencija Srbije (RAS) osnovana je Zakonom o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015 - dalje: Zakon) koji je stupio na snagu 4. novembra 2015. godine, čime su ugašene Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj agencije (NARR).

- Zvanični početak rada je upis u registar u Privrednom sudu, 11. januara 2016. godine. Pripremna faza traje mesecima, a u završnoj fazi smo preuzeli projekte iz SIEPE i NARR-a - rekla je Jurenićeva.

Ona je istakla da nije bilo mogućnosti za spajanje dve stare agencije, te da je osnivanjem Razvojne agencije na neki način "raskršćeno sa prošlošću".

- RAS će samo u nekom delu biti 50 odsto najboljeg što su bili NARR i SIEPA. Ostalih 50 odsto će biti novi projekti - navela je Jurenićeva.

Predsednica Upravnog odbora istakla je da će Razvojna agencija za podsticaje ulaganjima imati na raspolaganju ukupno osam milijardi dinara, od čega je oko 30 miliona evra za nova ulaganja.

Prema ranijim propisima mogućnost za državne subvencije imale su samo strane kompanije. Zakonom je uvedena mogućnost i za domaće investitore - rekla je Jurenićeva.

Prema njenim rečima, imenovan je privremeni direktor agencije, koji je imao obaveze u toku pripremnih faza, te se sada broj njegovih obaveza iscrpljuje.

- Imenovaćemo uskoro v. d. direktora, pa ćemo raspisati konkurs za direktora RAS-a- navela je Jurenićeva.

Govoreći o zaposlenima u SIEPA i NARR, Jurenićeva je istakla da su sa radnicima u tim agencijama prekinuti radni odnosi uz isplaćivanje otpremnina.

- S druge strane, u tim agencijama ima dosta kvalitetnog kadra, svi mogu da konkurišu i da nađu mesto u Razvojnoj agenciji kad istekne rok od dobijanja otpremnine do zakonske mogućnosti da se konkuriše za neki od poslova u državnoj upravi - naglasila je predsednica Upravnog odbora RAS-a.

Kako je ukazala, SIEPA i NARR su radili na oko 125 projekata, koje je preuzela Razvojna agencija Srbije.

Uveden je ekonomski savet čiji će članovi biti direktor Privredne komore Srbije, ministar privrede i direktor RAS-a, koji će raditi proveru svakog predloga koji konkuriše za podsticaje Razvojne agencije.

- Ocene se ne rade na osnovu subjektivnog osećaja, već da li je firma dovoljno kredibilna da dobije podsticaj - navela je Jurenićeva.

Izvor: Vebsajt Blic, 15.01.2016.
Naslov: Reakcija