Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD PRAVDE: U svim zemljama članicama istopolni roditelji i njihova deca moraju biti priznati kao porodica


Najviši sud Evropske unije presudio je da istopolni roditelji i njihova deca moraju da budu priznati kao porodica u svim državama članicama.

U istorijskoj presudi u utorak, Evropski sud pravde (CJEU) rekao je da ako jedna zemlja priznaje roditeljski odnos sa detetom onda svaka država članica treba da uradi isto kako bi garantovala prava deteta na slobodno kretanje.

Do takve presude je došlo nakon što su bugarske vlasti odbile da izdaju izvod iz matične knjige rođenja novorođenoj devojčici istopolnog para na osnovu toga što dete ne može da ima dve majke.

Bugarka Kalina Ivanova i Britanka rođena na Gibraltaru Džejn Džouns registrovane su kao majke Sare, koja je rođena u Španiji 2019. Ali nijedna od majki nije španskog porekla, što znači da državljanstvo u toj zemlji nije dozvoljeno, a prema britanskom zakonu iz 1981. Džouns ne može da prenese svoje britansko državljanstvo na ćerkicu jer je rođena na Gibraltaru.

Ivanova je zatražila bugarsko državljanstvo za Saru, što je odbijeno jer istopolni brakovi nisu priznati pred tamošnjim zakonom. Posledica toga je da bi dete bilo u riziku da ostane bez državljanstva, da ne može da napusti zemlju prebivališta svoje porodice (Španiju), niti da izvadi lična dokumenta. Time bi se ograničio njen pristup obrazovanju, zdravstvu i socijalnom osiguranju.

Evropski sud je takođe presudio da detetu treba da se izda i pasoš Bugarske.

- Ova presuda donela je dugo očekivano razjašnjenje da roditeljstvo uspostavljeno u jednoj državi članici EU ne može biti odbačeno u drugoj pod izgovorom zaštite “nacionalnog identiteta” – istakao je Arpi Avetisjan, koji vodi sudske procese za nevladinu organizaciju ILGA Evropa.

- Ovo je pravi dokaz da je EU unija jednakosti i radujemo se što ćemo videti porodice duginih boja koje uživaju svoja prava na slobodu kretanja i druga osnovna prava na ravnopravnoj osnovi sa ostalima. Važno je da se presuda odmah implementuje, ne samo za bebu Saru i njenu porodicu već i za druge porodice koje su suočene sa sličnim problemima širom EU – dodao je on.

Na ovaj slučaj ne može da se uložiti žalba.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.12.2021.
Naslov: Redakcija