Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O DODATNIM OBLICIMA ZAŠTITE PORODILJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Od 1. januara 2022. godine obezbeđena novčana davanja porodiljama za četvrto dete u iznosu od 40.000 dinara jednokratno


Na sednici Gradskog veća Grada Beograda na predlog Sekretarijata za socijalnu zaštitu je usvojena Odluka o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda, kojom je propisano da pored već postojećih prava na novčana davanja porodilje mogu da ostvare i pravo na novčano davanje za četvrtorođeno u iznosu od 40.000 dinara jednokratno, navodi se u saopštenju Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

- Odlukom o dodatnim oblicima zaštite porodilja ustanovljeno je pravo da novčano davanje mogu ostvariti sve porodilje sa teritorije grada Beograda, u iznosu od 10.000 dinara, kao i nezaposlene porodilje u iznosu od 30.000 dinara. Izmenama koje su usledile nakon donošenja ove Odluke ustanovljena su prava porodilji za prvorođeno dete 10.000 dinara, drugorođeno dete 10.000 dinara, trećerođeno dete 30.000 dinara i blizanci od po 25.000 dinara (ukupno 50.000) - rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala i da je, zahvaljujući višegodišnjoj dobroj socijalnoj politici kojom je obezbeđena ušteda u budžetu grada, odlučeno da se i majkama koje dobiju četvrto dete omogući dodatno novčano davanje u iznosu od 40.000 dinara.

- Na taj način, u cilju podsticanja nataliteta grad Beograd želi da pruži dodatnu finansijsku pomoć i podršku roditeljima sa više dece koji žele da prošire porodicu, pokazujući time da u svakom momentu brine i o svojim najmlađim sugrađanima - objasnila je sekretarka.

Navedena odluka će početi da se primenjuje za decu rođenu od 1. januara 2022. godine, a glavni preduslov za povećanje nataliteta jeste stvaranje društvene atmosfere u kojoj će žene osećati da imaju punu podršku sistema, što se navedenim merama i pokazuje - piše u saopštenju.

- Danas se sva novčana davanja isplaćuju bez dana kašnjenja. Nastojimo da svake godine obezbedimo sve bolje materijalne uslove, kako bi uvođenjem novih prava omogućili veće iznose finansijske pomoći za buduće mame, ali i proširili krug korisnika - zaključila je Nataša Stanisavljević.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.12.2021.
Naslov: Redakcija