Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPRЕMI VODIČ ZA BЕZBЕDAN I ZDRAV RAD PRI OBAVLJANJU RADA OD KUĆЕ: Poslodavci su dužni da se brinu za sve svoje zaposlene i da, u meri u kojoj je to moguće, obezbede radno okruženje koje je bezbedno i bez rizika po fizičko i psihičko zdravlje


Uprava za bezbednost i zdravlje na radu priprema Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Kako je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević nedavno najavila, dokument bi svetlost dana trebalo da ugleda u narednim nedeljama.

"Pandemija koronavirusa uzrokovala je promene u organizaciji rada kod poslodavaca. Poslodavci su dužni da se brinu za sve svoje zaposlene i da, u meri u kojoj je to moguće, obezbede radno okruženje koje je bezbedno i bez rizika po fizičko i psihičko zdravlje", kažu iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zato, dodaju, Vodič za bezbedan i zdrav rad pri obavljanju rada od kuće koji priprema Uprava za bezbednost i zdravlje na radu ima za cilj pružanje praktičnih smernica kompanijama koje su za svoje zaposlene implementirale rad od kuće tokom 2020. godine, kao alternativno privremeno rešenje za vreme pandemije.

"Ovaj vodič će sadržati preporuke za kompanije, uključujući obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, njihove nedoumice i izazove, i predloge kako rešiti i upravljati tim izazovima. Takođe, vodič će sadržati i predloge obrasca za kompanije kako bi im se omogućilo da formulišu politiku rada od kuće prilagođenu svojim potrebama", preciziraju.

Iz Ministarstva ističu da će i u narednom periodu pružati snažnu podršku poslodavcima i zaposlenima u organizovanju i sprovođenju preventivnih mera u cilju zaštite života i zdravlja zaposlenih.

"Vodič će biti dostupan na internet stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja", poručuju iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt B92, 11.12.2020.
Naslov: Redakcija