Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Nacionalna banka Švajcarske povlači iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka. Preporuka građanima da zamene CHF


Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995–1998), pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

Preporučujemo da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar itd.) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016–2019), i to što skorije, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati s njihovim otkupom kao opticajnih novčanica i pre nego što one zaista postanu vanopticajne. Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama, i to pre no što postanu vanopticajne.

Nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, ove novčanice moći će da se zamene, bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke), na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka jeste unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Napominjemo da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Za detaljne informacije posetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske.

Izvor: Vebsajt NBS, 14.12.2020.
Naslov: Redakcija