Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OČEKUJE SE USVAJANJE ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA


Srbija je će uskoro usvojiti Zakon o klimatskim promenama i u potpunosti je posvećena ostvarivanju ciljeva u borbi protiv klimatskih promena i realizaciji Sporazuma iz Pariza, izjavila je u Madridu ambasadorka Srbije u Španiji Katarina Lalić Smajević na konferenciji o klimatskim promenama.

Lalić Smajević je poručila da je Srbija spremna da se uključi u konkretne regionalne i globalne akcije kako bi zajedničkim naporima uticali na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i ublažavanje posledica klimatskih promena, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Konferencije država potpisnica Okvirne konferencije UN o klimatskim promenama (COP25) održana je od 2. do 13. decembra pod motom "Vreme je za akciju".

Ambasadorka je, takođe, naglasila da je Srbija naročito zainteresovana za jačanje odgovora na klimatske promene u nacionalnim i međunarodnim okvirima, jer Srbija pripada regionu najpogođenijim klimatskim promenama u svetu.

Upozorila je da rast globalne srednje temperature u budućnosti može proizvesti razarajuće dejstvo na narod i privredu Srbije i podsetila da su od 2000. godine, toplotni talasi, suše i poplave našu zemlju koštale više od pet milijardi evra.

Najskuplji scenario za Srbiju, jeste da ignoriše troškove vezane za klimu u svojim strateškim odlukama.

Sistemski troškovi nesprovođenja bilo kakvih akcija su nekoliko desetina milijardi evra veći, od dodatnih sistemskih troškova za akciju u tom pogledu, po svim scenarijima ublažavanja klimatskih promena, istakla je ona.

Ambasadorka je navela da će Srbija uskoro usvojiti Zakon o klimatskim promenama, kao i Strategiju niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, sa ciljem uspostavljanja sistema za ublažavanje i prilagođavanje, u skladu sa Sporazumom iz Pariza i obavezama Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU.

Pored toga, kako je naglasila, Srbija će izvršiti reviziju Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) koji će biti ambiciozniji, sa ciljem trostruko većim od prvobitnog.

Ambasadorka je poručila zemljama da je Srbija spremna na saradnju i na povećanje ambicija u borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.12.2019.
Naslov: Redakcija