Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAHTEVI ZA POVEZIVANJE STAŽA ZAPOSLENIMA MOGU BITI PODNETI DO KRAJA GODINE: Ukoliko prema podacima PIO fonda staž nije povezan svima koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će predložiti da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž


Za poslednje tri godine, otkad je država počela da povezuje staž zaposlenima čije gazde nisu poštovale zakon, do danas, povezano je gotovo 90.000 godina. Na spisku se našlo 246 firmi, a iz državne kase u te svrhe otišlo je 5,76 milijardi dinara.

Do kraja godine moguće je po zaključku Vlade da firme podnose zahteve za svoje radnike uz dostavljanje svih potrebnih dokaza. Pošto veliki broj zaposlenih još nije rešio problem, očekuje se da će rok biti produžen.

Ovim radnicima se staž uplaćuje na najnižu osnovicu, i po tom osnovu je 31.213 radnika rešilo problem i ostvarilo pravo na penziju. Ispunjavali su uslov po godinama života, ali su imali problem sa stažom osiguranja zbog neplaćenih doprinosa.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da veliki broj ljudi i dalje nije rešio ovaj problem.

"Datum ne bi trebalo da bude "zakucan" za kraj godine, jer, osim nepovezanog staža postoji i veliki broj radnika kojima nisu isplaćene zarade" - kaže naša sagovornica. "U početku i zaposleni i poslodavci nisu želeli da se upuštaju u povezivanje, a kako vreme odmiče počeli su da se vode devizom "daj šta daš". U pitanju su uglavnom nekada veliki giganti koji su zapošljavali veliki broj ljudi".

Savić tvrdi da se krug ne zatvara sa propalim i preduzećima u restrukturiranju, pošto i danas velike i uspešne firme često ne uplaćuju redovno doprinose.

Država je ovako privremeno preuzela obaveze poslodavaca, kako bi omogućila zaposlenima da ostvare pravo na penziju, ali time poslodavci nisu trajno oslobođeni obaveze, već ih Poreska uprava i dalje zadužuje i naplaćuje potraživanja po osnovu doprinosa za te periode. Razlika do punog iznosa doprinosa reguliše se u postupku konačnog rešavanja statusa preduzeća.

Za Zorana Mihajlovića, potpredsednika Veća Saveza smostalnih sindikata Srbije, radnici su povezivanjem staža po najnižoj osnovici drastično oštećeni.

"Najveći problem je kod onih koji imaju velike rupe u stažu", kaže Mihajlović. "Njihove penzije će biti male, a većina će dobiti i kaznene poene zbog odlaska u prevremenu penziju".

Postoje, tvrdi naš sagovornik, i radnici kojima nije odgovaralo da im se doprinosi uplaćuju na najnižu osnovicu, pa su se odlučili za sud i tužili gazdu.

Ukoliko prema podacima PIO fonda staž nije povezan svima koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će predložiti da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž. To važi za firme koje su u procesu privatizacije, preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju invalidnih lica, kao i ona u kojima je pokrenut stečaj.

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.12.2018.
Naslov: Redakcija