Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DVADESET SEDAM ŠEFOVA DRŽAVA ILI VLADA ZEMALJA EVROPSKE UNIJE DOGOVORILO REFORMU EVROZONE UKLJUČUJUĆI I UVOĐENJE NJENOG BUDŽETA


Dvadeset sedam šefova država ili vlada zemalja EU dogovorili su se o reformi evrozone, uključujući uvođenje njenog budžeta, rekli su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Treba da postoji budžet evro zone", u okviru reforme zone odobrene danas, rekla je Merkel na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu.

Makron je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da je na upravo održanom samitu stvaranje budžeta za evrozonu označeno kao jasan cilj, za čije ostvarenje su zaduženi ministri zemalja EU.

"Pre godinu dana mnogi su smatrali da je to nemoguće. Poslednjih nedelja uspeli smo da uverimo naše najneodlučnije partnere", rekao je Makron.

Cilj je da se vođe EU dogovore u junu 2019. o osnovnim karakteristikama budžeta zone evra koji će biti uključen u budžet EU.

Među drugim tačkama reforme koju su danas odobrila evropska dvadesetsedmorica, je jačanje uloge Evropskog stabilizacionog mehanizma (EMS), koji podstiče evrozonu.

Izvor: Vebsajt N1, 14.12.2018.
Naslov: Redakcija