Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISAN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA LUKSEMBURGOM: SARADNJA PORESKIH ADMINISTRACIJA REPUBLIKE SRBIJE I VELIKOG VOJVODSTVA LUKSEMBURG U CILJU EFIKASNE PRIMENE UGOVORA I SPREčAVANJA PORESKE EVAZIJE OD STRANE NJIHOVIH REZIDENATA


U Luksemburgu je, 15. decembra 2015. godine, potpisan Ugovor između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburg o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu (u daljem tekstu: Ugovor).

U ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, Ugovor je potpisao dr Dušan Vujović, ministar finansija, a u ime Velikog Vojvodstva Luksemburg, Ugovor je potpisaoPjer Gramenja, ministar finansija.

Zaključenje Ugovora, predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburg, jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru, otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.

Posebno ističemo, da Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Republike Srbije u Velikom Vojvosdstvu Luksemburg i rezidenata Velikog Vojvodstva Luksemburg u Republici Srbiji.

Ugovorom se, takođe, obezbeđuje saradnja poreskih administracija Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburg u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

Imajući u vidu navedeno, generalno možemo zaključiti da primena Ugovora obezbeđuje pravni preduslov za efikasnije privređivanje i konkurentnost preduzeća Republike Srbije u Velikom Vojvodstvu Luksemburg, odnosno preduzeća Velikog Vojvodstva Luksemburg u Republici Srbiji, što predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje.

Posebno ukazujemo, da ovaj ugovor predstavlja preduslov za značajna ulaganja luksemburških investitora u privredu Republike Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje.

Dve strane su se dogovorile o preduzimanju mera neophodnih za što skorije potvrđivanje Ugovora, njegovo stupanje na snagu, kao i početak primene, o čemu će zainteresovana stručna javnost, blagovremeno, biti obaveštena.

Nakon stupanja Ugovora na snagu, u posebnom članku ćemo objaviti osnovne i detaljnije informacije o rešenjima sadržanim u pojedinim članovima Ugovora.

Izvor: Redakcija, mr Dejan Dabetić, 16.12.2015.