Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: VLADA RS USKORO PREDLAżE NARODNOJ SKUPšTINI RS KANDIDATE ZA SPECIJALNE TUżIOCE


Vlada Republike Srbije trebalo bi ove nedelje da predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije kandidate za tužioce za organizovani kriminal i ratne zločine, kao i za četiri apelaciona, ali i osnovna i viša tužilaštva u zemlji. Narodna skupština Republike Srbije o njima mora da se izjasni do kraja 2015. godine, jer aktuelnim ističe mandat.

Od ukupno četiri predložena kandidata za tužioca za organizovani kriminal, po rečima samih tužilaca, bitka na sednici Vlade Republike Srbije vodiće se između aktuelnog, Miljka Radisavljevića i advokata Mladena Nenadića. Od šest kandidata za tužioca za ratne zločine, očekuje se da će biti izabrani ili Snežana Stanojković ili Dejan Terzić.

Međutim, 30 osnovnih tužilaštava ostaće bez novoizabranih šefova iako su kandidati formalno prošli sve stepenike - od pismenog testa, do usmenog predstavljanja svog programa pred Državnim većem tužilaca. Kako kažu u Udruženju tužilačkih i sudijskih pomoćnika, nema zvaničnog objašnjenja zašto DVT, uprkos velikom broju bodova, nikoga iz 30 gradova nije predložio Vladi Republike Srbije. Tako će, između ostalih, osnovna tužilaštva u Nišu, Pančevu, Mladenovcu, Staroj Pazovi i Novom Pazaru u novu godinu ući sa vršiocima funkcije.

Što se tiče članova novog Državnog veća tužilaca, rok za njihov izbor ističe tek u aprilu 2016. godine. Njih bira direktno Narodna skupština Republike Srbije, na predlog same struke, i ne moraju da prođu Vladu Republike Srbije. U okviru DVT je šest izbornih članova, dok su ostali članovi po funkciji.

Međutim, Aleksandar Mladenović iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu podneo je zahtev za ocenu ustavnosti Pravilnikao kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije ("Sl. glasnik RS", br. 43/2015 - dalje: Pravilnik), po kom DVT bira kandidate. Kako kaže, Zakon o Državnom veću tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 101/2010 i 88/2011) je propisao izbor dva kandidata sa liste osnovnih tužilaštava, a Pravilnik predviđa samo jednog.

- Ako Ustavni sud donese odluku da je Pravilnik suprotan zakonu, izbori na nivou osnovnih tužilaštava moraće da se ponište i ponove - kaže Mladenović.

Mandat svih šefova tužilaštava u zemlji je šest godina. Ako ih Narodna skupština Republike Srbije izabere na vreme, oni startuju sa radom 1. januara 2016. godine. U suprotnom, tužilaštva će voditi vršioci funkcije.

Izvor: Vebsajt Navosti, V. C. S., 16.12.2015.
Naslov: Redakcija