Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: PREDLOGOM ZAKONA MENJA SE NAZIV PRIVATNIH IZVRšITELJA KOJI ćE UBUDUćE BITI JAVNI IZVRšITELJI, A ZA TAJ POSAO ćE MORATI DA IMAJU POLOżEN ISPIT ZA IZVRšITELJE I PRAVOSUDNI ISPIT. PONOVO SE UVODI żALBA, A PRIGOVOR SE ZADRżAVA. ŽALBA JE KONCIPIRANA KAO INSTRUMENT UJEDNAčAVANJA PRAKSE SUDOVA, PA JE ZATO SAMO IZUZETNO PREDVIđENA I TO SAMO PROTIV ONIH REšENJA SUDA I U JEDNOM SLUčAJU REšENJA IZVRšITELJA KOJA IMAJU NAJVAżNIJE POSLEDICE PO POSTUPAK IZVRšENJA ILI OBEZBEđENJA. ŽALBI NE PRETHODI PRIGOVOR, VEć SE DIREKTNO IZJAVLJUJE NA PRVOSTEPENU ODLUKU, A REšENJE O IZVRšENJU POBIJA SE DIREKTNO żALBOM


Svima onima kojima su se nakupili računi za struju, komunalije, parkiranje i slične neplaćene obaveze, ta dugovanja posebno su postala teška otakako su kod nas, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014), počeli da rade privatni sudski izvršitelji. Ono što je dugo bilo nenaplativo, preko noći je postalo moguće realizovati.

Sudski izvršitelji, njih 234 koliko ih je trenutno u Srbiji, imaju pune ruke posla. Prošle godine prosleđeno im je više od 700.000 neplaćenih komunalnih računa, a 2015. godine će ta brojka biti i veća. Zato je za građane koji imaju dugovanja i pre nego što im izvršitelj pokuca na vrata najbolje da vide kako da izmire obaveze. Jer, u slučaju da dugovanja ignorišu, platiće, sem osnovnog duga uvećanog za zateznu kamatu, i troškove izvršitelja kao i takse za sva dokumenta koja je izvršitelj morao da prikupi pre nego što započne postupak prinudne naplate, plus njegov rad i trud oko toga. Ti dodatni troškovi mogu dostići i do desetak hiljada dinara.

Predlog zakona o izvršenju i obezbeđenju, o kome poslanici Narodne skupštine Republike Srbije raspravljaju u okviru Devete sednice Drugog redovnog zasedanja, treba da obezbedi bolju zaštitu dužnika i da omogući izvršiteljima da podatke o dužniku dobijaju od državnih organa besplatno.

- Novi propis treba da obezbedi bolju zaštitu dužnika, jer je tu bilo najviše primedbi, a i da pojeftini postupak pošto ni mi više nećemo plaćati takse državnim organima za dokumentaciju - kaže zamenica predsednika Komore izvršitelja, Svetlana Manić.

Kada postupak prinudne naplate stigne u ruke privatnog sudskog izvršitelja, on kreće u realizaciju duga. Da bi to ostvario, od MUP-a traži adresu dužnika, od Narodne banke, odnosno Registra računa, podatke o računima koje dužnik poseduje, a od Službe katastra informacije o nepokretnostima.

- Narodna banka nam ne naplaćuje podatke vezane za Registar računa koje nam na zahtev dostavlja - objašnjava Manić. - Ali nam MUP naplaćuje 300 dinara za informacije o prebavalištu ili boravištu. Takođe plaćamo i usluge Katastru. Osim toga, mi za pribavaljanje tih dokumenata koji su neophodni za izvršenje naplaćujemo i naš rad, to je oko hiljadu dinara za svaki dokument, i to ide na teret dužnika koji to mora da plati. Izvršenje bi tako od sredine 2016. moglo nešto pojeftiniti, ali ne mnogo. Ostaju da se plate glavne stavke - dug, i to uvećan za zateznu kamatu. Kako to izgleda, najbolje govori podatak da kazna za neporpisno parkiranje može da naraste sa 1.800 na 18.000 dinara kada se saberu svi troškovi.

Dužnici treba da znaju i da komunalni dugovi zastarevaju za godinu dana, ali samo ako nema tužbe.

Predlog zakona, čija se primena očekuje od 1. jula 2016. godine, daje mogućnost dvostepene žalbe, a u pojedinim slučajevima i trostepene. Ali, pre nego što se presavije tabak za žalbu i uopšte stigne do izvršitelja, nije zgoreg za dužnika da pokuša da se dogovori sa poveriocima. Mnoga preduzeća su spremna na reporgrame, a ako se može, te pogodnosti treba iskoristiti, pre svega jer je jeftinije, a i manje stresno od posete izvršitelja i prinudne naplate.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 16.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija