Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: STRUčNJACI NAVODE DA JE UKRUPNJAVANJE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA NEMINOVNO


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne daje mira ratarima - oni se pribojavaju da će davanje u zakup krupnih parcela velikim privrednicima na mnogo godina, promeniti strukturu srpskog agrara. Sa druge strane, stručnjaci kažu da je ukrupnjavanje neminovno.

Poljoprivrednici ne odustaju, iako su povukli traktore sa puteva. Kažu da Predlog zakona u novom obliku nije dobar, jer omogućava da se jednom pravnom licu da 30 odsto zemljišta na 30 godina i to na osnovu najavljenih ulaganja. Zbog toga će, dodaju, umesto 13.000 gazdinstava, zemlju u najam dobiti veliki zemljoposednici.

" Oni će kao zaposliti druge ljude, oni će investirati, a mi smo već investirali na istom zemljištu. Hoće neko da zameni, kao u nekoj fabrici, sve koji su nešto radili, neka idu da rade nešto drugo", ocenjuje Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika.

Ti koji bi ih zamenili, velike kompanije, kako kažu stručnjaci, jedini mogu adekvatno da ulažu u poljoprivredu, jer mali proizvođači to ne rade na pravi način.

"Polazeći od ekonomije obima ne može ništa da postigne kad je u pitanju produktivnost, velike količine i tako dalje. Mi moramo ići na velike posede. Moramo se osloboditi iluzija i zabluda da će nam neko odneti zemlju", kaže Radovan Pejanović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

A sitni posed ostaje boljka srpske poljoprivrede.

"Većinski deo srpske poljoprivrede čine ona mala klasična srpska gazdinstva i mi smo zbog toga daleko nekonkurentniji nego što bismo bili kad bismo imali drugačiji ambijent za poslovanje", kaže Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Što se tiče potrošača, stručnjaci ocenjuju da hrana neće biti jeftinija.

"Potrošači neće osetiti neki boljitak, jer će svi ti proizvodi biti skuplji, a njihovi su džepovi sve tanji", dodaje Branislav Gulan, član odbora za selo SANU.

Do ukrupnjavanja zemljišta doći će i prirodnim putem, jer mnoga gazdinstva nemaju naslednike.

Izvor: Vebsajt N1 info, Vojislav Stevanović, 15.12.2015.
Naslov: Redakcija