Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Predviđena brža isplata IPARD podsticaja, uvođenje avansnog plaćanja i novih elektronskih sistema u agraru


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je utvrdila Vlada Republike Srbije, podrazumeva bržu isplatu IPARD podsticaja, kao i uvođenje avansnog plaćanja i novih elektronskih sistema u agraru.

Kako je nedavno saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, na ovaj način biće omogućena isplata avansa kao dozvoljenog troška i to do 50 procenata javne pomoći od odobrene vrednost podsticaja za IPARD korisnike.

“Time će se korisnicima evropskih fondova za poljoprivredu obezbediti znatan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će avansno plaćanje uticati na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji. Avans podleže bankarskoj garanciji ili ekvivalentnoj garanciji koja odgovara do 110 odsto odobrenog avansnog iznosa, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Naglašavaju da je zbog potrebe da se smanji vreme obrade zahteva predložena obavezna dokumentacija prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje. Ukoliko zahtev sadrži formalni nedostatak koji sprečava postupanje po njemu on može biti dopunjen u roku koji ne može biti kraći od osam niti duži od 20 dana. Izmenom propisa definiše se i softversko rešenje e-agrar i uspostavlja registar poljoprivrednih gazdinstava kao jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija. Uvode se samo elektronski postupci u vezi sa registrom poljoprivrednih gazdinstava – postupak upisa u registar, obnove registracije, promene upisanih podataka i brisanja iz te evidencije.

Još jedna od novina je i uspostavljanje IACS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a Uprava za agrarna plaćanja je nadležna za njegovo uspostavljanje. Takođe, precizirane su odredbe koje se odnose na LPIS (Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela), kao jedne od komponenti IACS, i to u smislu poslova i ovlašćenja za donošenje podzakonskih akata.

Nadležni naglašavaju da se uvođenjem elemenata IACS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi, Srbija usklađuje sa propisima Evropske unije. Ovo je sistem kontrole koji koriste sve države članice prilikom sprovođenja zajedničke poljoprivredne politike. Obuhvata kontrolu plaćanja za sve mere direktnih plaćanja, kao i agroekološke klimatske mere i mere organske proizvodnje.

Kako je pojašnjeno, navedeni sistemi uvode se s odloženom primenom: e-agrar od 1. jula 2022. godine, LPIS od 1. januara 2025. godine i IACS od 1. januara 2027. godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović povodom predloženih izmena izjavio je da je cilj digitalizacije da poljoprivrednici mogu da podnose zahtev elektronski i prate ceo proces, što će ubrzati obradu zahteva i omogućiti otvorenost procesa.

Izvor: Vebsajt Biznis, 15.11.2021.
Naslov: Redakcija