Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Vlada prihvatila da se oporezivanje frilensera ne menja do donošenja zakona koji će regulisati njihovo poslovanje


Udruženje radnika na internetu (URI) saopštilo je da je Vlada Republike Srbije prihvatila njihove zahteve o oporezivanju frilensera, po kojem bi dosadašnji sistem oporezivanja važio do usvajanja zakona koji bi konačno regulisao njihov status.

U saopštenju te organizacije navodi se da je na sastanku sa predstavnicima Vlade Republike Srbije prihvaćen zahtev da se važenje trenutnog poreskog rešenja produži do donošenja novog zakona, a najmanje još godinu dana.

Prema aktuelnom dogovoru, neoporezivi deo zarade frilenserima se ne bi se smanjivao na 18.300 dinara do oktobra. To je bila jedna od glavnih zamerki koju je URI upućivao Vladi Republike Srbije.

Dogovor o povećanju normiranih troškova sa 43 na 50 odsto trebalo je da važi do 31. decembra, odnosno roka za usvajanje odgovarajućeg zakona.

"Važenje uslova iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je usvojen u maju ove godine, prestaje da važi 31. decembra. Bilo je od izuzetne važnosti da u novom zakonu koji sa primenom počinje 1. januara stoje isti uslovi", piše u saopštenju koje je prosledio URI.

Vlada će kako se napominje, na narednoj sednici u četvrtak predložiti amandman koji produžava važenje postojećih uslova na narednu godinu.

Očekuje se da nove izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana budu usvojene u Narodnoj skupštini sledeće nedelje.

Frilenseri su prošle nedelje, ponovo tražili od države da im neoporezivi deo zarade bude 530 evra. Krajem prošle i početkom ove godine organizovali su proteste, zbog namere države da ih oporezuje retroaktivno, za nekoliko godina unazad.

Prošle godine Poreska uprava počela je sa kontrolom prihoda frilensera. Frilenseri su sa Vladom Republike Srbije vodili pregovore početkom godine, održavali proteste i na kraju postigli dogovor o oporezivanju krajem aprila.

Taj dogovor o povećanju normiranih troškova sa 43 na 50 odsto trebalo je da važi do kraja godine, odnosno roka za usvajanje odgovarajućeg zakona.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 15.11.2021.
Naslov: Redakcija