Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Univerzitetu u Beogradu preti opasnost da će ostati bez zadužbina, jer Zakon ne predviđa vraćanje imovine ukoliko zadužbine nemaju kontinuitet u radu. U istom položaju su i Matica srpska, SANU…


Univerzitetu u Beogradu preti opasnost da ostane bez imovine koju su mu zadužbinari ostavili, a koja je nacionalizovana posle Drugog svetskog rata, jer Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US - dalje: Zakon) ne predviđa vraćanje imovine ukoliko zadužbine nemaju kontinuitet u radu.

Univerzitet u Beogradu između dva svetska rata bio je jedan od najbogatijih univerziteta u Evropi i imao je 77 zadužbina. Imovina je pedesetih godina nacionalizovana, a čim su ostajale bez imovine zadužbine su se gasile.

Rektor UB profesor Vladimir Bumbaširević kaže da najstariji univerzitet u Srbiji godinama pokušava da vrati imovinu koja im je oduzeta, ali da im zakonski okvir to ne dozvoljava.

"Plašim se da ćemo, ako se nešto ne promeni, ostati bez zadužbina", rekao je Bumbaširević nakon sednice Senata i dodao da pokušavaju nadležnim institucijama da objasne da je važno da se "želja zadužbinara ispoštuje".

Za obnavljanje zadužbina stvoren je pravni okvir 1995. godine i tada je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda, a u BU kažu da su u tome uspeli zahvaljujući opštinama Stari grad i Vračar koje su univerzitetu omogućile da koristi imovinu zadužbina na njihovoj teritoriji.

"Od te imovine Univerzitet u Beogradu prihoduje i značajnu sumu novca, te se oko 14 miliona dinara od toga izdvaja za stipendiranje i pomoć studentima", rekao je prorektor BU prof. Živan Lazović.

Čim je usvojen Zakon, univerzitet je pokušao da vrati oduzetu imovinu, ali u tome nisu uspeli jer jedan član Zakona onemogućava da se vrati imovina zadužbinama koje nemaju kontinuitet u radu.

"Svi naši zahtevi su odbijeni kod Agencije za restituciju, a odbijeni smo i na drugoj instanci od Ministarstva finansija. Pokrenuli smo postupak i pred Upravnim sudom, ali nas je i on odbio pozivajući se na važeći Zakon", pojašnjava Lazović.

Nedavno su se, kako kaže, obratili i premijerki Ani Brnabić da zajednički pokušaju da se izmenom postojećeg Zakona "ispravi velika, istorijska nepravda".

"Reč je o volji zadužbinara koji su se rukovodili plemenitim namerama i imali punu svest o tome od kakvog značaja su obrazovanje i nauka za Srbiju", naglasio je Lazović.

Novcem koji se prihoduje od obnovljenih zadužbina stipendiraju se najbolji studenti ili studenti slabijeg materijalnog stanja, nagrađuju istraživači za uspešne naučne radove...

Nije samo Univerzitet u Beogradu u opasnosti da izgubi imovinu koju su mu zadužbinari ostavili, već su u istom položaju Matica srpska, SANU...

Lazović kaže da veruju u institucije u Srbiji, ali ukoliko ne budu uspeli da vrate imovinu žaliće se sudu u Strazburu.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. Radivoje Mitrović predložio je da na svakoj narednoj sednici Senata UB prva tačka dnevnog reda bude povratak imovine zadužbinara. Da se članovi Senata redovno obaveštavaju šta je univerzitet, a šta država uradila u rešavanju tog važnog pitanja.

"Za mene je ovo pre svega civilizacijsko pitanje. Volja zadužbinara, tada fizičkih lica, je bila da svu imovinu zaveštaju na korist Univerziteta u Beogradu. Za mene ne postoji ni jedan valjan razlog koji državu sprečava da ispoštuje volju zadužbinara", naglasio je Mitrović.

On je podsetio na brojne zakone koji su u Srbiji promenjeni, te ne vidi razlog zašto se ne bi promenio i ovaj Zakon.

"Ako ova generacija univerzitetskih nastavnika i studenata ne shvati koliko je ovo važno civilizacijsko putanje, onda će nam se stalno dešavati da se imovina otuđuje, da se nenamenski koristi", zaključio je Mitrović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.11.2017.
Naslov: Redakcija