Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PARLAMENT: Doneta nova rezolucija o sistemskim pretnjama po pravnu državu u Poljskoj. EP spreman da predloži sankcije protiv ove zemlje, koje idu do oduzimanja glasa članici EU. EU od poljskih vlasti očekuje da vrati nezavisnost Ustavnom sudu, da poštuje evropske norme u reformi pravosuđa i eliminiše iz usvojena dva i još dva zakona koja su u pripremi preteranu vlast i uticaj ministra pravde koji je istovremeno i generalni tužilac na sudije


Evropski parlament je doneo još jednu rezoluciju o sistemskim pretnjama po pravnu državu u Poljskoj.

Evropski parlament je svom Odboru za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove naložio da proceni valjanost pravne države u Poljskoj, da bi Evroparlament mogao da predloži sankcije koje idu do oduzimanja glasa članici Evropske unije.

Rezoluciju koju su pripremili poslanici frakcija većine u EP, demohrišćani, socijalisti, liberali i zeleni izglasalo je posle duže i burne rasprave 438 evroposlanika dok je 152 bilo protiv a uzdržao se 71 poslanik.

"Pozivamo predsednika Poljske da ne potpisuje nove zakone ukoliko oni u potpunosti ne garantuju nezavisnost pravosuđa", stoji u rezoluciji.

 Rezolucija konstatuje da u Poljskoj zbog reformi koje sprovodi postoji rizik kršenja načela EU, a izveštaj od nadležnog odbora rezolucija je zatražila kako bi EP, ne čekajući na Evropsku komisiju, mogao sam od Saveta Evropske unije da zatraži da proglasi da u Poljskoj postoji visoki rizik da se krše osnovne vrednosti EU.

Ukoliko svojim glasovima ugrožavanje osnovnih vrednosti EU u Poljskoj potvrde 22 od 28 članica, time se pokreće član 7. osnovnog sporazuma EU na čijem kraju članica koja krši osnovne vrednosti Unije može čak da ostane u njoj bez prava glasa.

Na početku rasprave potpredsednik EK Frans Timermans podsetio je da EU od poljskih vlasti očekuje da vrati nezavisnost Ustavnom sudu koju su mu pogazile reforme, da poštuje evropske norme u reformi pravosuđa i eliminiše iz usvojena dva i još dva zakona koja su u pripremi preteranu vlast i uticaj ministra pravde koji je istovremeno i generalni tužilac na sudije.

Timermans je takođe kritikovao vladu Poljske da njeni ministri ignorišu sve pozive iz Brisela na dijalog i da se on odvija isključivo preko prepiske.

Izvor: Vebsajt N1, 15.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija